Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket väsen och lite ull

Annons

"Stärk samarbetet med näringslivet", skriver Västeråsalliansen (m, fp, c ,kd och mp) i VLT den 20 februari. I debattartikeln talar de sig varma för ett företagsvänligare klimat där vi samarbetar mera.

Gärna det. För min del är det en stor styrka för Västerås att vi haft en bred samsyn och samverkan över partipolitiken i näringslivsfrågorna. Därför oroar det mig att den högerledda Västeråsalliansen uppenbart vill ha konfrontation och partipolitisering av näringslivsfrågorna.

Ser man närmare på argumenten i debattartikeln är det mycket väsen för lite ull.

"Vi kan inte acceptera den höga arbetslösheten" skriver de. Nej, vem gör det? Självklart är jag oroad över situationen på arbetsmarknaden. Jag vill att sysselsättningen ökar och att arbetslösheten minskar.

För att klara detta behöver vi fler företag och fler arbetstillfällen. Det är också därför som staden aktivt satsar på näringslivsfrågorna och engagerar sig i arbetsmarknadsfrågorna.

För tre år sedan antog kommunstyrelsen i Västerås en näringslivsstrategi för staden. Beslutet om näringslivsstrategin fattades i förhållandevis bred enighet. Huvudsyftet med strategin är att skapa en attraktiv arbetsmarknad och bra livs- miljöer i Västerås.

Västeråsalliansens debattartikel är full av vällovliga avsikter. Allt ska bli bättre, samarbetet ska öka, det ska bli öppnare och det ska vara en dörr in om alliansen får bestämma. Men i artikeln finns inte ett enda konkret förslag hur det ska gå till.

Det ska finnas en väg in för företagen till kommunen, skriver de. Har man inte hört talas om Etablering Västerås AB, och att kommunens näringslivs-bolag är just en väg in?

Alla parter har något att vinna på ett ökat samarbete, skriver de. Vem säger emot detta? Och är det inte vad vi håller på med genom att staden håller regelbunden kontakt med företagen?

Förutsättningarna för det lokala näringslivet måste bli bättre, skriver de. Gärna. Jag är beredd att lyssna till alla förslag hur vi kan göra mer än i dag.

Eller var det fel med den snabba bygglovshanteringen för Ica på Hacksta, förskotteringen med 170 miljoner kronor för en utbyggnad av E 18 västerut för att underlätta transporter till och från Hacksta? Eller var det fel att etablera Västerås Co med turistbyrå i Konserthuset?

Befolkningstillväxten är viktig för företagsklimatet. Många företag vill etablera sig eller satsa på att utöka sin verksamhet på en växande marknad. Här har vi lyckats bra under senare år eftersom Västerås växer med omkring 1 000 invånare per år.

1 000 nya invånare per år betyder omkring 10 000 nya invånare på tio år. För att alla dessa nya västeråsare ska få en bostad behövs det cirka 6 000 nya bostäder under tioårsperioden.

Men behovet av nya bostäder skjuter Västeråsalliansen framför sig. I stället kräver alliansen nya tidskrävande översiktsplaner samtidigt som man säger nej, nej och nej både till att bygga staden inåt och till Gäddeholm.

Västeråsalliansen betonar gärna sin enighet. Ändå har man inte klarat av att lägga fram ett gemensamt förslag till hur kommunen ska organisera sitt näringslivsarbete. En näringslivsnämnd, säger centern. Ett näringslivsråd, säger alliansens övriga fyra partier.

Till sist. Västerås stads näringslivsstrategi ska självfallet diskuteras med avsikt att den ska kunna förbättras. Därför väntar jag ivrigt på Västeråsalliansens konkreta förslag på hur detta ska gå till.

Ulla Persson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons