Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggbekämpning har blivit en byråkratisk härdsmälta

Bekämpningen av den riksbekanta myggplågan längs Nedre Dalälven har sedan flera år tillbaka förvandlats till en byråkratisk härdsmälta.

Annons

De tre berörda länsstyrelserna har anställt egna projektledare, med pengar från bland annat Naturvårdsverket, som hittills har lagt 7 miljoner kronor på att hitta nya bekämpningsmetoder. Så här långt har det misslyckats. Detta medan myggbekämpningen, med den i dag enda tillgängliga och fungerande metoden, varje år hänger på gärsgår’n. Nu finns åter inga pengar för nästa sommars insatser.

I Sverige har berörda myndigheter uppenbarligen bestämt sig för att uppfinna hjulet igen. Vi kan inte annat än misstänka att de med-¿vetet bortser från gjorda och väl dokumenterade erfarenheter från Tyskland. Där har bakterien BTI använts sedan 1978, mot översvämnings-mygg längs Rhen. BTI används också i Frankrike, Polen, Tjeckien, Italien, Serbien, Kroatien, Kanada och är godkänt och används i de flesta amerikanska delstater. Inga av de negativa BTI-effekter som svenska naturvårdsmyndigheter befarar har inträffat.

Men detta faktum, och att publicerade studier från forskare i flera andra länder konstaterat att BTI är den mest miljövänliga och selektiva metod som finns, vill Naturvårdsverket och länsstyrelserna i Falun, Gävle, Västerås och Uppsala uppenbarligen inte låtsas om. I stället bygger de en egen myggbekämpningsbyråkrati, som nu också lyft frågan om huruvida stickmyggor kan bli resistenta mot BTI och om en sådan utveckling helt och fullständigt kan uteslutas.

Ytterst drabbar naturvårdsmyndigheternas agerande den desperata och plågade befolkningen längs nedre Dalälven som gång på gång ställer befogade frågor: Är myggor viktigare än människor?

De drabbade längs nedre Dalälven är inte motståndare till nya och mer effektiva metoder. Men sådana finns ännu inte. Till dess måste den akuta, årligen återkommande myggplågan minimeras.

Det är hög tid för ansvariga politiker att se sanningen i vitögat och skaka av sig de naturvårdsbyråkrater som ängsligt övertolkar försiktighetsprincipen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons