Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndigheter och utredningar Sveriges nya tillväxtmotor?

Annons

Genom den enorma acceleration som pågår i skapandet av nya myndigheter och utredningar verkar nu Sverige ha hittat den perfekta lösningen på den tillväxt som landet ropar efter. Den sysselsättning som därmed skapas i alla dessa innovativa och kreativa myndigheter är den avlöningsplats som bäst garanteras att finnas kvar på marknaden oavsett konjunkturläge. Så alla ni ickeentreprenörer som vill ha en trygg avlöningsplats fram till pensioneringen kan bara applådera denna tids tillväxtmotor.

Min övertygelse, att grunden för en långsiktig och hållbar tillväxt i samhället skapas av exporten, har kommit på skam, såvida inte dessa nya myndigheter och utredningar i framtiden är Sveriges exportprodukt som genererar intäkter från marknader utanför hemlandet. Må Gud bevara oss från en framtida outsourcing av våra kära myndigheter och utredningar till lågkostnadsländer.

Avgående och avsatta politiker eller andra officiella potentater med självaktning skall naturligtvis ha en egen myndighet att vara kung över, detta är den minsta belöning för lång och trogen tjänst de med rättvisa skall åtnjuta. Att vid sin pensionering enbart få kvittera ut en rejäl pension är inte tillräckligt.

Jag tror inte ett ögonblick på att någon anställd i många av dessa myndigheter kan få känna glädjen över den nytta man skapar i sitt arbete, frånvaron av denna glädje är kanske vår tids största nedbrytningsprocess av mänskliga resurser.

Just detta anser jag vara det största hindret för att bygga en godartad och långsiktig tillväxt i samhället, de signaler som skickas ut till alla våra framtida unga fantastiska entreprenörer som finns i Sverige, att en säker ekonomisk framtid alltid skall vara i den offentliga sektorn.

Jag hävdar med bestämdhet att vad Sverige behöver är entreprenörer och då i synnerhet tillväxtentreprenörer, som är beredda att ta eget personligt ansvar för sin försörjning utan att missbruka andras mål och medel.

Tänk bara om man kunde följa den privata sektorns effektiviseringsmodell i alla offentliga myndigheter och organisationer och sedan kunna omvandla bara några procent av alla friställda till att bli tillväxtentreprenörer.

Då skulle Sverige få en armé av tillväxtentreprenörer som skapar den långsiktiga och hållbara tillväxt som alla är överens om är nödvändig, med alla dess godartade spinnoffeffekter som den för med sig.

Tro nu inte att det enbart berör myndigheter och utredningar på nationell nivå utan i minst lika hög grad på alla regionala nivåer.

Låt oss verka för mindre myndigheter, utredningar och byråkrater och i stället för flera tillväxtentreprenörer - inte begravningsentreprenörer.

Kjell Strandberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons