Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndigheternas uppgift att tolka regelverket

Annons

Så tycks vi äntligen vara överens med Gunnar Björklund om att Miljöbalkens intentioner om att en fastighetsägare själv kan få ta hand om sitt hushållsavfall även finns i Västerås genom den möjlighet till totalbefrielse som finns inskriven i renhållningsordningen. Frågan måste dock alltid prövas av miljö- och hälsoskyddsnämnden.

När det gäller obeboeliga hus finns även där enligt den nuvarande renhållningsordningen möjlighet till befrielse. Återigen efter att miljö- och hälsoskyddsnämnden har prövat ärendet. Om fastigheten bedöms som obeboelig betalar man ingen renhållningsavgift, varken fast eller rörlig.

Beträffande Gunnar Björklunds påstående att renhållningsstyrelsen skulle tolka renhållningsordningen annorlunda än kommunstyrelsen, handlar det förmodligen om begreppet "med hushållsavfall jämförligt avfall". Tolkningsfrågor uppkommer dock först när något ärende prövas enligt de regelverk som finns.

Rättspraxis i Sverige skiljer sig nämligen när det gäller att definiera detta begrepp. Om Gunnar Björklund läser "förarbetena" till stadens renhållningsordning finner han att vi hänvisat till den utredning Naturvårdsverket gör beträffande detta problem. Vi tycker att det rimligt att avvakta med eventuella ändringar i renhållningsordningen tills Naturvårdsverket är klar med sin utredning.

För vår del sätter vi med detta inlägg streck i debatten om Miljöbalken och stadens renhållningsordning.

Per Nilsson Direktör för renhållningsverket

Mikael Helmin

Chef för renhållningsverkets kundservice

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons