Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Några frågor till Vafab

Annons

1. På sikt kan och bör alla skatteförmåner och statliga avgifter som gynnar sopgasen avvecklas. Hur går det då med ekonomin för sopgasen? Hur ser lönsamhetskalkylen ut i dag för sopgasen jämfört med förbränning av sopor, naturgas och dieseln när alla skatter, statliga avgifter och bidrag är borttagna?

2. Mälarenergi, Vafab och Eskilstuna energi miljö gjorde 2001 en utredning tillsammans, "Förstudie avseende framtida avfallsförbränning i Västerås" och konstaterade då, att det inte fanns mer än 70 000 ton sopor inom en radie av 17 mil från Västerås att bränna, vilket var en för liten mängd för att man skulle satsa på sopförbränning i Västerås.

Nu säger Gustafsson, att behandlingspriserna för avfallsförbränning det senaste året har stigit mycket kraftigt på grund av den nuvarande kapacitetsbristen. Uppsala har efter Västerås-Eskilstuna-utredningen 2001 byggt ut sopförbränningen för ytterligare 120 000 ton med option på 375 000 ton förutom utbyggnader i Stockholm med flera grannkommuner.

Kan Gustafsson förklara hur det hänger ihop?

3. Vilka svenska anläggningar för sopförbränning är det som inte, enligt Gustafsson, klarar av nuvarande svenska miljökrav för att ta hand om restprodukterna från rökgasreningen och som planerar att dumpa föroreningarna i tyska och norska gruvhål? Hur är det med Malmös nya anläggning som Gustafsson besökt?

4. Det finns ett tiotal kommuner som har satsat på rötning av matavfall med knytningar till högskolor och universitet i Västerås, Uppsala, Lund, Göteborg med flera.

Hur ser Gustafsson på denna splittrade försöksverksamhet och är det förenligt med kommunens ansvarsområde att bedriva egen försöks- och utvecklingsverksamhet av större riskfulla projekt av typen Svensk Växtkraft?

5. Ett alternativ till insamling av matavfall i bruna påsar för rötning är Surahammars lösning där 50 procent av hushållen har installerat 1 500 avfallskvarnar och höjt gasutbytet från avloppet med 30 procent.

Hade en sådan lösning varit billigare för västeråsarna än att bygga rötanläggningen i Västerås för 150 miljoner?

Gunnar Björklund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons