Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naiva föreställningar om al-Qaidas drivkrafter

Annons

Terroristernas ideologi har sina rötter i en extrem tolkning av islam som kallas för wahhabism. Denna lära och puritanska sekt delar världen i två läger: goda och onda. Judar, kristna men också de muslimer som inte tror på wahhabism är onda enligt denna tolkning. Al-Qaidas mål är att med våld rensa världen från de "otrogna" och skapa "Guds rike" på jorden.

Varje vecka dödar kriminella islamistiska extremister tiotals oskyldiga människor. Självmordsattacker skapar både skräck och förvirring. Varför väljer människor att döda sig själva

i syfte att döda andra? Vad vinner de på det? Och vad är det som har utlöst den ökade vågen av terrordåd runtom i världen?

Det finns de som skyller terrorismen på västvärlden och menar att den är en logisk konsekvens av USA:s orättvisa politik

i Mellanöstern. Dessa debattörer resonerar att det var USA som skapade al-Qaida genom att under 80-talet stödja militanta islamistiska grupper i Afghanistan mot Sovjetunionen. Vidare är det USA:s helhjärtade stöd till Israels ockupationspolitik som skapar hat mot västvärlden. Slutligen är vågen av terrorattentat som präglar irakiernas vardag och som har dödat tusentals oskyldiga människor, en konsekvens av USA:s och Storbritanniens ockupation av Irak. Därför är det inte förvånande att de länder som har hjälpt USA i kriget mot Irak utsätts eller hotas av terrordåd, menar dessa debattörer.

USA och västvärlden har onekligen gjort sig skyldiga till många brutala brott under 1900-talet. Men de som skyller terrorismen på västvärlden och dess allierade, tar miste på de grundläggande problem i den muslimska världen som har varit orsaken till bildandet av moderna islamistiska organisationer som al-Qaida. Den fråga dessa debattörer inte ställer sig är: Skulle al-Qaida sluta med sina terroraktioner om USA och västvärlden skulle bli "rättvis" i sin politik?

Det är naivt att tro att al-Qaida skulle sluta spränga människor i bitar om USA skulle bli mer demokratiskt i sin politik. Al-Qaida har ett mål och en agenda. Oavsett vad USA och västvärlden gör, tänker al-Qaida uppnå sina mål. För att förstå terroristernas mål måste man förstå den muslimska världens historia.

I de flesta muslimers uppfattning är islam den sista av de stora religionerna, Guds sanna budskap. Koranen är Guds absoluta ord, menar muslimerna. Flertalet muslimer ser på tiden före islam som okunnighetens tid, som på arabiska kallas Jahilliyah.

Islam kom för att ge människorna kunskap, göra dem framgångsrika och skapa en rättvis världsordning, baserad inte på lagar stiftade av människor, utan av Gud. Vid tiden för islams expansion på 600-talet, såg muslimerna alla riken som inte levde under islam som barbariska. Det blev en plikt för muslimerna att erövra dessa riken, leda människorna där till "den rätta vägen" och "befria" dem från slaveriets och okunnighetens tid, Jahilliyah. Islam expanderade snabbt från arabiska halvön österut mot Kina och västerut till Nordafrika och Spanien.

Men redan efter profeten Muhammeds död splittrades muslimerna i två stora grupper: sunni och shia. Splittringen gällde vem som skulle leda muslimerna efter Muhammed. Sunnimuslimerna menade att ledaren skulle väljas. Shiamuslimerna sade att Gud hade gett Muhammeds släktingar gudomlig kunskap och därför bör den nye ledaren vara av profetens släkt. Flertalet muslimer i dag är sunnimuslimer, medan shiamuslimerna utgör majoriteten i länder som Iran och Irak.

Under historiens lopp inträffade fler splittringar. I början av 1700-talet bildades en puritansk sunnimuslimsk rörelse i Saudiarabien, det land där islam föddes, som ville återgå till den "sanna" islam, det vill säga den islam som fanns på profeten Muhammeds tid. Grundaren för denna rörelse, Muhammad ibn Abd al-Wahhab, ville rensa islam från allt som han såg som innovationer. Wahhab ingick en pakt med familjen Saud, som fortfarande styr Saudiarabien. Tillsammans förklarade de alla meningsmotståndare som otrogna. Deras blod och egendom blev lagligt byte för de wahhabitiska krigarna. De första offren för deras våld var inte kristna och judar, utan muslimer. Shiamuslimska städer i Irak som Karbala och Najaf plundrades och förstördes.

Men även sunnimuslimer som inte accepterade wahhabismen mördades. För wahhabismens anhängare är det inte bara Väst som är fienden utan alla som inte delar deras fanatiska åsikter. Det är denna strikt wahhabitiska miljö, som är statsreligion i dagens Saudiarabien, som har format saudiern bin Ladin och hans gelikar.

I flera århundraden var den islamiska civilisationen mycket mer överlägsen Europa. Alltsedan 1900-talet, när västvärldens överlägsna makt blev så uppenbar för muslimerna, har den stora debatten i den muslimska världen varit: "Varför har den muslimska civilisationen stagnerat?"

Wahhabitiska organisationer som al-Qaida tror sig ha det enda svaret: Muslimerna utövar inte islam på rätt sätt.

Endast om muslimerna vänder sig till den sanna islam, och världen rensas från de otrogna, kan islam bli segerrik. Genom inspiration från islams tidiga år, då profetens anhängare med svärd spred islam över den arabiska halvön, och genom hänvisningar till verser inom Koranen som uppmanar muslimerna att kriga för Guds sak, menar al-Qaida att det är Guds mening att islam ska härska över hela världen.

Endast under islam kan rättvisa råda i världen. Och det är varje muslims plikt att se till att världen lyder under islam. Den muslim som inte gör så kommer att brinna i helvetets eviga eld.

Islams fiender är alla länder som inte lyder under Koranen och alla människor i Europa och västvärlden som röstar fram ledare som inte lyder under Koranen. Därför skriver bin Ladin i sin deklaration om "Jihad (heligt krig) mot judar och korsfararna", att det är "en plikt för varje enskild muslim att döda amerikanerna och deras allierade - civila som militära".

För al-Qaida är plikten att skapa Guds rike heligt och inte förhandlingsbart. Al-Qaidas krig är ett religionskrig, inte bara mot kristna och judar, utan också mot alla muslimer som inte tror på al-Qaidas ideologi. Det är en fortsättning på det krig wahhabiterna inledde mot sina fiender redan i slutet av 1700-talet.

Flertalet terrordåd som sker i dagens Irak utförs därför av grupper som tror på wahhabismen. Ett Irak som styrs av shiamuslimer är för wahhabiterna lika avskyvärt som ett Irak som är ockuperat av USA. Oavsett om USA skulle dra tillbaka sina trupper från Irak eller inte, kommer al-Qaida fortsätta att mörda och spränga oskyldiga människor i Irak. Al-Qaidas mål är att ta över makten i Irak och skapa ett strikt islamistiskt rike i Irak.

Under en lång period har wahhabiterna skaffat sig makt och inflytande i världen, däribland i Sverige. Saudiska oljepengar bidrar till att finansiera moskéer och koranskolor runtom i världen där barn och ungdomar indoktrineras i wahhabismens budskap. Terroristernas krig är därför inget som bara berör USA. Det är ett krig mot de ideal alla civiliserade länder och medborgare omfattar: mänskliga rättigheter, människors lika värde och rätten till det öppna demokratiska samhället.

Salam Karam

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons