Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naprapat: Remissfriheten låter patienten välja själv

Annons

Ett rimligt antagande är, att bakom debattören Lars Ludvigsson döljer sig sjukgymnasten Lars Ludvigsson. Om jag inte har fel Lars, varför undertecknade du inte din insändare med din yrkestitel? Var det för att syftet med ditt inlägg då alltför tydligt skulle skina igenom?

Jag uppfattar Ludvigssons artikel som ännu ett försök att misskreditera naprapater och deras behandlingar. Han har (medvetet?) valt att utelämna en av förra årets mest uppmärksammade studier på området från Karolinska sjukhuset.

Studien utfördes på 409 patienter med värk i rygg och nacke. Patienterna lottades till att antingen bli behandlade av en naprapat eller att få sedvanlig råd-givning av läkare.

Vid uppföljning efter tolv veckor uppgav 57 procent av patienterna som blivit behandlade med naprapati att deras tillstånd var "väldigt mycket förbättrat".

I läkargruppen var siffran 13 procent! De för naprapater anmärkningsvärt positiva resultaten granskades, godkändes och publicerades i den över hela världen mycket ansedda medicinska tidskriften Clinical Journal of Pain.

Studien kritiserades omedelbart av sjukgymnastkåren som påpekade att "naprapater gör bara det som vi sjukgymnaster gjort i många år". Deras kritik tystnade då de två i studien handledande professorerna, som svar på sjukgymnasternas kritik, ställde frågan: "Om det är sant att naprapater "bara" gör det som sjukgymnaster alltid gjort förstår vi inte indignationen när det visar sig att denna behandling är bra".

I Västmanland har vi tack vare den nya landstings-majoritetens beslut nu remissfrihet till alla de tre rehabinriktade legitimerade yrkeskårerna sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer. Alla dessa har naturligtvis goda färdig-

heter för att hjälpa sina patienter.

Ibland passar en sjukgymnast patienten bäst, en annan gång en naprapat eller en kiropraktor. Skillnader i behandlingstekniker mellan de olika yrkeskårerna är ibland stora,

ibland finns stora likheter. Detsamma kan sägas gälla även inom de olika yrkena beroende på inriktning, erfarenhet och olika fortbildningar.

Den av patienterna högt uppskattade valfrihets-

reformen innebär att patienten äntligen satts i centrum att själv välja den form av rehabiliterande behandling som han eller hon anser passar.

Roland Anderson

legitimerad naprapat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons