Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När kan våra äldre garanteras en säker läkemedelssituation?

Annons

Vid årets sista kommunfullmäktigemöte behandlades en interpellation från kristdemokraterna om äldres läkemedelsanvändning i våra äldreboenden. Trots en lång och engagerad debatt blev det inga kommentarer i massmedierna. Vi antar dock att västeråsarna har ett stort intresse för dessa frågor. Interpellationen skrevs i september i år i samband med att en larmrapport, som revisionen i Västmanlands län hade gjort, kommenterades i Dagens Nyheter. Vi ställde frågor i interpellationen huruvida ordföranden i äldrenämnden tänker ta initiativ för att förbättra läkemedelssituationen för de äldre, hur lång tid det beräknas ta att vidta åtgärder och vilket samarbete som finns med landstinget i frågan.

Läkemedelsförskrivning är läkarnas ansvar men själva hanteringen av läkemedel sker av kommunens personal.

I revisionsrapporten framgår att 40,5 procent av de äldre äter antidepressiva medel. Så många äldre är knappast deprimerade. En del äldre har mer än ett läkemedel med samma kemiska substans, vilket innebär stor risk för överdosering. Tio procent av de äldre som läggs in på sjukhus har läkemedelsanvändning som orsak! En allvarlig fråga som inte direkt har berörts i rapporten är att läkemedel kan påverka äldre på ett annat sätt än yngre, med åtföljande allvarliga följder.

Personalen på akutmottagningen vid lasarettet tar inte sällan emot äldre från äldreboenden som är uttorkade. Även om akutläkaren ser att patienten måste ha en annan medicinering är det familjeläkarens ansvar att göra dessa ändringar. Hur snart sker detta?

Det finns ett betydande utrymme för att förbättra patientsäkerheten och kvaliteten när det gäller läkemedelsbehandlingen inom äldreomsorgen, står det i svaret på interpellationen.

Där anges att den snabbaste åtgärden är att läkemedelsgenomgångar kontinuerligt sker för alla som bor i våra äldreboenden. Den åtgärden kommer vi kristdemokrater att följa upp. Dessutom har vi en lag som snarast måste ändras inte minst för de äldres skull.

I dag är det förbjudet för en läkare att ta reda på vilka läkemedel en person är ordinerad av annan läkare. En proposition utlovas om ett nationellt läkemedelsregister.

Vi föreslår att IT-hjälpmedel används för att se hur olika läkemedel passar ihop, en smidig kontroll som kan hanteras på varje enskilt äldreboende via en handdator.

Det behövs ökad kunskap hos alla parter om läkemedel och äldre. Vi kristdemokrater har ställt en fråga i fullmäktige om geriatrisk kompetens och regeringens erbjudande om komptensutvecklingsmedel för personal inom äldreomsorgen. Frågan har ännu inte hunnit besvaras. Av alla som arbetar i äldreomsorg i landet saknar 40 procent adekvat utbildning.

Utbildning om läkemedelshantering borde vara ett prioriterat område. Att arbeta med attitydfrågor och förändrade arbetsmetoder är också framgångsrikt. Om de äldre får komma ut på promenad några gånger i veckan kanske antidepressiva läkemedel kan minskas.

Vi politiker har ansvar för att ordna det så bra som möjligt för våra äldre, ta initiativ och bevaka de äldres situation. I svaret på interpellationen fick vi ingen signal om att någon systematisk uppföljning har gjorts när det gäller läkemedelsanvändningen i våra äldreboenden trots en alarmerande revisionsrapport! När kommer den? Elisabet Fridén

Stefan Sturesson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons