Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När socialdemokraterna var vid makten sattes priset på tomträtterna så högt att nästan ingen ville köpa dem

I VLT den 10 maj frågade Ulla Persson (s) och Britt Sandström (s) om vilka värderingar som driver den moderatledda majoriteten i Västerås och riksdagen. Vi vill givetvis svara.

Annons

Vi genomför den politik vi utlovat. Jobbskatteavdraget riktas mot de med låga och medelstora inkomster varför också fokus återgått till arbete istället för bidrag. Hittills handlar det om skattelättnader för medborgarna med ungefär 38 miljarder kronor per år. Det andra steget i vår reform för 1000 kronor mer i plånboken för alla som arbetar, genomförs vid årsskiftet 2008. Det innebär en enorm skillnad för den vars månadslön är 16000.

Persson och Sandström tycks tro att de som oroat sig över att få huset upptaxerat varit de mest förmögna villaägarna. Det gör inte vi. Fastighetsskatten ersätts nu av en kommunal avgift och höjd reavinstskatt. Ingen behöver sälja eller ta lån för att behålla sitt hem, bara för att grannens försäljning av fastigheten var lyckad. Betalar gör den som säljer med vinst.

Vi vill ha en mångfald av upplåtelseformer. För detta krävs aktiva åtgärder. Därför vill vi att Mimer skall arbeta för att motverka segregation genom att uppmuntra till ombildning till bostadsrätter i stadsdelarna Bäckby, Vallby, Fredriksberg, Pettersberg och Skultuna.

Det handlar också om att se till att det byggs hyresrätter i områden med enbart egna hem och bostadsrätter, allt för att västeråsarna och inflyttade skall kunna välja den bostadsform som passar dem bäst.

Persson och Sandström skriver om hur tomträtter nu ska reas bort till mindre än halva marknadsvärdet. När socialdemokraterna var vid makten försökte de själva sälja ut just samma tomträtter men satte priset så högt att nästan ingen ville köpa.

Självklart skall den som har köpt ett hus, betalat fastighetsskatt och vårdat en tomt i många år erbjudas möjlighet att friköpa sin tomt till ett rimligt pris.

Alliansen gick till val med löftet att se till att fler människor kan ta steget från utanförskap till arbete. Detta är ovärderligt för människors egen självkänsla och framtidstro samtidigt som det skapar ekonomiskt utrymme för fortsatta satsningar på välfärdens kärnuppgifter. Från AMS får vi veta att Västmanlands län fått 455 nystartsjobb varav 213 bara under april månad. För landet är siffran närmare 7000 kronor. Vi menar att det inte finns någon bättre grund att skapa ett rättvist och solidariskt samhälle än ett land där så många som möjligt arbetar.

Att Persson och Sandström fortsätter att bekämpa vår politik förvånar knappast någon, men när de siktar in sig på fördelningspolitik måste vi replikera. Utan jobbskapande politik och fler människor på arbetsmarknaden blir frågan om fördelning tämligen ointressant. För som vanligt, nämner de inte ett ord om hur deras jobbskapande politik ser ut.

Staffan Anger

riksdagsledamot

Jessica Polfjärd

riksdagsledamot

Elisabeth Unell

kommunstyrelseordförande i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons