Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringsministern spelar med falska kort

Annons

Thomas Östros artikel "Högern farlig för småföretagare" den 25 mars vittnar om begränsad kunskap om svenskt näringslivs utveckling. För att förstå dagens situation måste vi ha kunskaper om tidigare skeenden som lagt grunden till dagens näringsstruktur. Inte minst är det allvarligt när Östros med sin akademiska bakgrund tillåter sig minst sagt ogenomtänkta och populistiska utspel.

Trots socialdemokratin har svensk näringsliv gjort betydande framsteg. Några fakta för att belysa socialdemokratins roll:

Redan vid sekelskiftet höjdes röster för ett ökat statligt engagemang i industrin.

Debatten om planhushållning tog förnyad fart efter andra världskrigets slut.

Under 1960-talet väcktes åter tankarna på socialisering. Löntagarfonderna blev en katastrof.

De borgerliga motsatte sig vid samtliga tillfällen en långtgående socialiseringsprocess, vilket vi i dag skall vara tacksamma för. Thage G Peterson och Bosse Ringholm skrev bland annat i Tiden 1968: "I partiprogrammet finns de principiella riktlinjerna för omvandlingen av den nuvarande blandekonomin till en socialistisk ekonomi".

Socialdemokraternas näringspolitik under 60- och 70-talen ledde till ett antal katastrofala projekt. Thage G Peterson hade ingen större respekt för landets företagare. Här ett citat ur hans memoarer: "Flera var stilleståndsdirektörer. De trodde på en genomförd organisation och att de sedan kunde slå sig till ro".

Thomas Östros nämner i sin artikel skolan som ett satsningsområde. Det är bra att satsa på skolan. Dess kvalitet har tyvärr försämrats under lång tid. Det är tveklöst så att det råder ett samband mellan utbildningsnivå och levnadsstandard. Östros talar om att fler människor nu har arbete. Sanningen är dock att närmare en miljon svenskar står utanför den ordinarie arbetsmarknaden - arbetslösa, personer i arbetsmarknadsåtgärder, förtidspensionärer etcetera.

Särskilt ungdomarna har en utsatt situation. Se bara på situationen i Västerås! När arbetsmarknadsministern vill påtvinga småföretagen kollektivavtal för att få leverera till kommunerna är man ute och cyklar. När man vill ta bort deltidstjänsterna talar man i nattmössan. Båda dessa förslag skulle påverka sysselsättningen negativt.

Inför valet är det av största vikt att lägga korten på bordet. Gör inte som Thomas Östros som undanhåller obehagliga fakta. Som tidigare industri- och idrottsledare blir jag ibland skrämd av den låga nivå som debatten förs på.

Lennart Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons