Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringsministerns bonusprat

Annons

Samtidigt som jag läser att bonusmiljarder utbetalas åt SE-bankens ledning ser jag att Maud Olofsson anser att bonuslön kan vara ett bra system också för chefer i statliga företag. Regeringen skall inte lägga sig i utan bonussystemen får bestämmas av respektive företagsstyrelse. Man kan förstås inte ha både mycket hög lön och bonus, säger Maud Olofsson i en intervju i radion. Alldeles rätt, men behövs bonus överhuvudtaget?

Under de senaste åren har bonusskandalerna varit legio och det har alltid varit fråga om mycket hög lön och höga bonustillägg. Några av de mest uppmärksammade fallen har slutat med fängelsedomar, andra med vanära, men fortfarande utgår många makthavare från att bonussystem rätt använda är i grunden positiva. Det finns all anledning att ifrågasätta denna uppfattning. Den ekonomiska forskning som gjorts visar inte på något samband mellan bonus och företagsframgång.

Grundtanken i ett bonussystem är att stimulera en företagsledare att arbeta med hela sin kraft, att använda all sin begåvning och kunskap så att de av ägarna uppsatta målen infrias. Det är sant att företagsledare förväntas arbeta hårt och för detta får de en mycket hög lön. Det är en i grunden besynnerlig tanke att man skulle anställa någon, betala en lön på 10 miljoner om året och dessutom behöva lägga på ytterligare miljoner för att vederbörande skall arbeta för fullt.

Ett bonussystem kunde vara rimligt om man anställs i en verksamhet som är mycket riskfylld och som inte i början bär en rimlig marknadslön. Då kan ju ägaren tillägga ?att om du får denna verksamhet på fötter så får du i efterskott ett tillägg som gör att din ersättning blir marknadsmässig?. Men stora börsnoterade koncerner och statliga företag har ju råd att betala och betalar redan ordentliga löner till sina ledningar.

Maud Olofsson anser att statliga koncerner behöver betala bonus så att till exempel Vattenfall eller LKAB kan rekrytera en tillräckligt kompetent ledning. ?Vi måste inse att de här bolagen finns på en marknad och vi måste rekrytera bra vd:ar?, säger Maud Olofsson. Men om bonus är en förutsättning för kompetens hur gör man med resten av verksamheten. Hur rekryterar man kompetenta generaldirektörer, landshövdingar och ministrar?

Maud Olofsson som inte får någon bonus utan bara en skäligt hög ministerlön kanske inte behöver vara kompetent, jobba hårt eller mycket? Min egen erfarenhet är att jag, med god lön, utan bonus har arbetat efter förmåga - lyckats och misslyckats utan bonustillägg. Jag skulle snarast ha uppfattat det som en förolämpning om någon hade påstått att jag skulle ha arbetat mer eller bättre om jag fått ett bonustillägg.

Att politiker pratar ut i luften är tyvärr inget nytt - där skiljer sig inte Maud Olofsson från tidigare ministrar i tidigare regeringar. Det är dock illavarslande och tråkigt att bonussystem på nytt genom näringsministerns prat blivit en del av regeringspolitiken.

Jan Rydh

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons