Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Narkotikapolitik är att kunna"

Agneta Berliner har den 8 februari försökt bemöta min tidigare artikel om behovet av en årlig riksdagshearing kring nya droger som kan bli aktuella för narkotikalassning.

Annons

Hon har uppenbarligen inte förstått att det grundläggande problemet ligger i att myndigheterna inte tar några initiativ i klassificeringsfrågor.

Sedan jag skrev min artikel har det kommit ytterligare ett exempel. I veckan kunde vi läsa om nya ecstastyliknande drogen DOI, som nu är mer eller mindre fritt tillgängligt via internet för svenska ungdomar.

DOI har varit känd för sina viktigaste verkningar åtminstone sedan 1991, då den amerikanske drogkemisten Alexander Shulgin publicerade en bok om flera hundra droger och varianter inom denna grupp. Berörda myndigheter, i detta fall Statens folkhälsoinstitut, har sålunda haft många år på sig att föreslå narkotikaklassning. Ändå har inget skett förrän massmedierna skriver om DOI.

Då måste man fråga sig om det är intresse eller kompetens som saknas. Man måste nog befara både och. Utan intresse och kompetens hjälper inga snabbspår-

- "Politik är att vilja", sade Olof Palme ofta och "Narkotikapolitik är att kunna" sade professorn Nils Bejeroth. Problemet idag är att ansvariga kontrollmyndigheter tydligen saknar både vilja och kunnande att ta initiativ till snabbare narkotikaklassning innan problemen blivit för stora. Därför måste riksdagen trycka på och mest effektivt gör man det via en fackexpertsammansatt hearing.

Thure Jadestig

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons