Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationaldemokrater: Fram för fler lokala folkomröstningar

Annons

I en tid av globalisering och centralisering vill vi visa att det finns krafter som arbetar emot denna utveckling av förskjutning mellan folk och beslutsfattare. Sverige står liksom många andra länder både i Europa och i övriga världen inför en mörk tid av globalisering och maktkoncentration.

Klimatförändringar är något som till stor del

används som svepskäl för att förflytta makten från de enskilda nationerna, trots att man inte kunnat påvisa att det är koldioxidutsläpp som i huvudsak orsakat de senaste årens oväder och temperaturväxlingar. Klimatfrågan är naturligtvis ett gemensamt problem, och här behöver vi sam-

arbeta. I andra frågor, som inte alls kräver centrala

beslut, har dock makthavarna - både i Sverige och i Bryssel - passat på att förskjuta beslutsfattningen.

Röstdeltagandet de senaste åren är ett tydligt tecken på att det sanna folkstyret håller på att avvecklas. Kunskapsnivån i samhällsfrågor och om politiska partier är skrämmande låg. Hur kan man förvänta sig annat när Sverige snart ändå inte har något att säga till om i storebrorssstaten EU? För att inte tala om samhällskunskapens låga nivå kopplat till skräputbudet i dagens tv och kvällstidningar!

Ett viktigt steg till att få människor att känna att de kan påverka är, förutom att stoppa EU:s nya grundlag, att kräva att alla landets kommuner måste tillåta medborgarförslag. Är det för mycket begärt att kommuninvånarna har möjlighet att komma med förslag oftare än vart fjärde år?

Nederlaget i EMU-valet gav makthavarna en rejäl näsbränna, så det lär nog dröja innan folket tillfrågas igen. Fler lokala folkom-röstningar i några för invånarna avgörande frågor i våra kommuner torde vara en frisk fläkt i de annars så instängda kommunfullmäktigesalarna!

Markus Andersson

Fagersta

Mattias Karlstrand

Sala

Andreas Johansson

Västerås

Nationaldemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons