Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationalkänslan i globaliseringens tid

Annons

Nationalismen är en modern världsåskådning, som tar sin utgångspunkt i den kulturella och historiska gemenskapen, oftast inom mer eller mindre fastslagna territoriella gränser. Sedan den franska revolutionen för mer än två århundraden har nationalismen attraherat allt fler människor över hela världen. De mellanstatliga relationerna har också i hög grad påverkats av sådana känslomässiga faktorer som nationell identitet, patriotisk lidelse och lojalitet med "de egna".

Idag bevittnar vi exempellösa globala förändringar, som omfattar både kulturella överskridanden och ekonomiskt beroende. Vi lever i en värld som kännetecknas av globalt perspektiv, folkförflyttningar och digital teknologi, vilket gör det möjligt att ha förbindelser med andra människor och folk i en utsträckning som aldrig tidigare i historien.

Denna globalisering väcker hos många en rädsla som gör att de söker sig tillbaka till etnicitetens, den egna kulturens och det egna språkets småskaliga och trygga värme. Och samtidigt uppfattas vaktslåendet om de gamla nationella lojaliteterna av andra som otidsenlig och naiv, om inte helt befängd.

Men nationalkänslan - nationalismen - låter sig varken resoneras bort eller lagstiftas mot. I själva verket kan nationalismen utgöra en kreativ grund för anpassning till globaliseringens utmaningar. Hävdande av nationalkänslan behöver inte vara ett uttryck för längtan efter något föråldrat, det hävdar Anthony D. Smith i sin bok Chosen Peoples. Sacred Sources of National Identity : "Den egna nationella identiteten uppfattas utgöra ett kulturellt fundament som kan ge mening, relevans och stabilitet i vår egen moderna globaliseringens tid."

Anthony D. Smith menar att ju rikare kulturarv desto mer anpassningsbar kan nationell identitet vara. Det innebär att medlemmar i etniska grupper med stark nationell identitet - som grundar sig i kulturarv, historia och känslan av ödesgemenskap, i traditioner, riter och myter - löper mindre risk att sköljas av globaliseringens tsunamivåg som jämnar ut skillnader och utlånar kulturarv och historiska värden.

Att det förhåller sig så är medlemmarna i varje minoritetsgrupp väl medvetna om när de strävar efter en berikande integrering i majoritetssamhället -- samtidigt som de gör motstånd mot assimileringens utplånande effekt.

I ett större, europeiskt, perspektiv är också svenskarna en minoritet (en av de mindre dessutom!), och de står inför exakt samma utmaning som minoritetsgrupper i det svenska samhället: integrering i den europeiska gemenskapen, med bibehållande av den egna identiteten.

Jackie Jakubowski

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons