Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationellt diabetesteam: Små livsstilsförändringar gör stor skillnad

Varje dag dör i Sverige fem personer som en direkt följd av sin diabetessjukdom. Det är detsamma som 1900 per år eller fem gånger så många som årligen omkommer i trafiken och det är fler personer än antalet som avlider i till exempel bröstcancer.

Annons

365 000 lever redan med sjukdomen, minst lika många har diabetes utan att veta om det, enligt Socialstyrelsen. Därtill kommer alla dem med riskfaktorer som högt blodtryck, bukfetma, höga kolesterolvärden och rökning som ligger i riskzonen för att utveckla diabetes.

Diabetespatienterna blir allt yngre, vi ser betydligt fler 40-åringar än tidigare. Patienterna är också tyngre. Åtta av tio som fått diagnos typ 2-diabetes har fetma eller övervikt, andelen med svåra viktproblem ökar för varje år.

En person som får dia-betes tidigt i livet ska leva länge med sjukdomen med allt vad det innebär av risk för hjärtkärlsjukdomar som stroke eller hjärtinfarkt, problem med smärta och sår på fötterna och framför allt en för tidig död. Att ha diabetes kan ur riskhän-seende jämföras med en genomgången hjärtinfarkt.

Allmänheten måste få bättre upplysning om risker med sjukdomen – och framför allt hur diabetes kan förebyggas. Vi som skriver detta representerar patientförbundet, diabetes-läkarna, diabetessjuksköterskorna och landets dietister. Vi har bett Statens livsmedelsverk och Folk-hälsoinstitutet att 2011 genomföra en folkhälsokampanj om diabetes.

Socialstyrelsen kommer – som första myndighet i världen – att 2011 presentera riktlinjer för att hjälpa personal inom vården att stödja människor att äta nyttigare, sluta röka, minska sin alkoholkonsumtion, att röra på sig och minska sitt stillasittande för att inte drabbas av till exempel diabetes. Små förändringar gör stor skillnad.

Imorgon, den 14 november, är det Världsdiabetesdagen och vi ser det som ett startskott för att kraftfullt försöka bromsa och få kontroll över diabetesepidemin. Det är samma strävan som de båda världshälso-organisationerna WHO och FN har.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons