Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen: Återvinn mobilen på Miljövänliga dagen!

Varje vuxen svensk äger i genomsnitt 2,35 mobiltelefoner som inte längre används. Dessa 15 miljoner mobiler innehåller cirka 160 kilo guld, 700 kilo silver och 56 ton koppar.

Annons

I de västmanländska hemmen finns omkring 435 000 oanvända mobiler. Lämnades dessa till återvinning, skulle massor av energi och tusentals ton berg sparas.

Det har blivit svårare och dyrare att utvinna ädelmetaller.

Därför ökar gruvdriftens miljöeffekter med skövling av naturen, utsläpp av växthusgaser och spridning av förorenat slagg som följd. Den sydafrikanska TauTona-gruvan har nått ner till 3,9 kilometers djup i jakten på brytbart guld. På den nivån krävs gigantiska ventilationsanläggningar, eftersom berget håller en temperatur på 60 grader Celsius.

När elektronikprodukter nu blir vanligare ökar efterfrågan på ädelmetaller och andra ändliga resurser. I svenska hem finns i dag flera elprylar som var ovanliga för bara några år sedan: digitalkameror, mp3-spelare och bärbara telefoner.

Elektroniken innehåller också miljöfarliga ämnen som bly och kvicksilver. Dessa ämnen måste tas om hand på rätt sätt för att inte skada människor eller naturen.

Mycket av det elavfall som skapas hamnar i utvecklingsländer som saknar hållbara återvinningssystem. Detta trots att export av elavfall till dessa länder är förbjudet av EU. Arbetare i länder som till exempel Indien, Ghana och Nigeria återvinner elektronik med enkla metoder och ofta utan skyddsutrustning.

Den ökande användningen av elprodukter gör att det är nödvändigt att återvinna mer och att göra det på ett säkert sätt. Trots att svenskarna är bland de bästa i världen på sopsortering hamnar runt 12 000 ton el-avfall i hushållssoporna varje år, enligt en rapport från Avfall Sverige och El-Kretsen.  Omräknat per län, skulle det innebära att invånarna

i Västmanland slänger så mycket som 325 ton hemelektronik, batterier med mera i sina hushållssopor. Att lämna in gamla, trasiga elprylar till återvinning gör alltså en avsevärd miljönytta och det hjälper oss också till att hushålla med jordens resurser.

På den årliga Miljövänliga dagen, som Naturskyddsföreningen genomför runt om i landet fjärde lördagen i april, vill vi uppmuntra alla invånare här i Västmanland att ta en titt i byrålådan och vårstäda ut gamla elprylar som inte används.

Lämna in dem enligt din kommuns anvisningar och gör en välgärning både för den globala miljön och för människors hälsa! 

Mikael Karlsson

ordförande, Naturskyddsföreningen 

Sven Nilsson

ordförande, Naturskyddsföreningen i Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons