Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen: Bygg inte bort barnens naturupplevelser

Annons

Barnen är mänsklighetens framtid men miljökrisen hotar deras välfärd. Redan i dag försvinner många miljöer som är viktiga för våra barn. Naturskyddsföreningens och Riksteaterns familjeföreställning Banankontakt, som visas i Västerås både i går och i dag, skildrar detta problem och bidrar till att skapa engagemang för vår natur.

Varje rast springer många skolbarn ut ur skolan och in i skogens magiska värld. Grenar, stenar och träd blir till kojor, gömställen och klätterträd. Forskningen visar att barnens utemiljö har en avgörande betydelse för barnens hälsa, inlärning och fysiska aktivitet. Men på många håll naggar ny bebyggelse, bostäder, affärer eller parkeringsplatser grönområden i kanten. Barnens möjligheter till lek i skog och mark minskar steg för steg.

I familjeföreställningen Banankontakt är det Trazans och Banarnes fridfulla tillvaro i djungeln som hotas av Fröken Ökens framfart när hon vill hugga ner alla träd. Trazan och Banarne får kämpa för att bevara sin djungel och lyckas till slut finna en lösning på hoten. Men vem vaktar våra barns ”djungelmiljöer” när Fröken Öken far fram mot skolornas skogar?

Forskning visar att barn som vistas mycket i naturen är mindre stressade, har bättre motorik, högre koncentrationsförmåga och bättre minne än andra barn. Alla dessa faktorer bidrar till att skapa en bättre lärandemiljö för barn och elever. Inte bara de yngre barnen, utan även ungdomar, behöver mer naturnära undervisning.

Trots alla dessa fördelar är förutsättningarna för barns vistelse i skogen begränsade på många håll. Det saknas lagar, resurser och kunnande för att kvaliteten på barns utomhusmiljö ska kunna garanteras av samhället.

Tillgången på skog och naturområden i och nära våra tätorter minskar. Få kommuner har gjort heltäckande kartläggningar över vilka naturområden som kommunens skolor och barn har behov av. Forskning visar att ett grönområde bör ligga inom 300 meter från en skola eller bostad för att användas regelbundet.

För att skapa förutsättningar för att barnen får ha kvar sin djungel vill vi att kommunen:

w utvecklar en plan för hur skogar som ligger nära förskolor, skolor och bostäder kan tillgängliggöras och skyddas långsiktigt,

w bevarar alla skogar av särskild vikt för barn, samt

w ger stöd till fortbildning i utomhuspedagogik för lärare.

Vi vill ge barn möjlighet att upptäcka den magiska djungel som skogen utgör, med sin mjuka mossa, sina trolska stenar och spännande gömställen. För många barn är denna möjlighet redan borta. Men för andra barn och kommande generationer är det av oerhört stor vikt att våra skogar och naturområden bevaras.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons