Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen: Förbränningsanläggning inbjuder till ökad konsumtion och mer avfall

Annons

Naturskyddsföreningen i Västerås har tidigare uttryckt oro för planerna på den anläggning för förbränning av avfall som Mälarenergi vill bygga i Västerås. Artikeln i VLT den 31 januari visar att frågetecknen fortfarande är många och att det som tur är finns röster i de politiska leden som vågar ställa frågor.

Vi inom Naturskyddsföreningen har försökt hålla oss uppdaterade i frågan men stött på problem då tekniken är avancerad och det är mycket svårt för en lekman att veta exakt vilka följder beroendet av en sådan anläggning skulle få för västeråsarna.

Eftersom frågan är så komplicerad är det viktigt att vi vet att Mälarenergi fattar de beslut som är bäst för Västerås på lång sikt. Därför är det också nödvändigt att våra politiker har modet att ifrågasätta och vara obekväma.

Mälarenergi är ett kommunalt bolag, något som ibland verkar glömmas bort. Mälar-energi ska ha väster-åsarnas bästa för ögonen och det är viktigt att poängtera att västeråsarnas bästa inte enbart handlar om ekonomiska intäkter till kommunen.

Mälarenergi måste också se till vad som är långsiktigt bäst för västeråsarnas hälsa och livsmiljö.

Naturskyddsföreningens största invändningar gäller för det första avfallet – askan – som bildas vid förbränningen. Denna aska går inte att trolla bort. Den kommer att behöva deponeras och deponin kommer att växa så länge aska produceras. Vilka gifter som kommer finnas i askan är oklart, vissa farliga ämnen som bildas känner vi kanske inte ens till i dag.

Riskerna med att gifter och tungmetaller läcker ut går inte att gardera sig ifrån, hur väl vi än lyckas gömma askan i gamla bergrum som kommer att behöva ersättas den dag de är fulla.

Vår andra stora invändning gäller det kortsiktiga i att bli beroende av avfall som bränsle. Vi vill ha ett samhälle där avfallsmängderna minimeras – inte ett samhälle där konsumtionen fortsätter öka i rasande fart och där en värmeförsörjning med avfall som bränsle förutsätter, och möjligen även uppmuntrar, konsumtion. Vi vill inte ens riskera att någon ska kunna intala sig att man lika gärna kan fortsätta köpa nya prylar då de gamla ändå bidrar till energiproduktion när de kastas.

Hanna Flygar

Ordförande

Cecilia Cedervallstyrelseledamot, Naturskyddsföreningen i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons