Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen: Låt idag bli den dag alla tänker om

Annons

Låt näst sista lördagen i maj bli årets miljövänliga dag - miljöns egen högtidsdag - då vi vårstädar bland våra ovanor och tänker om. Tänk om alla hushåll i Västmanlands län till exempel skulle använda maskindiskmedel märkta med Bra miljöval! Denna enda åtgärd skulle minska utsläppen av fosfor med 1600-3300 kilo per år och därmed minska problemen med övergödning och algblomning i våra vattendrag.

Våra val som konsument är viktiga. Det visar sig inte minst genom att miljömärkta varor och tjänster får ett allt större genomslag på marknaden. Det är för att påskynda utvecklingen som vi nu lanserar miljöns egen dag.

Det finns otaliga exempel på att våra individuella val gör nytta. Genom att gå över till miljömärkta tvättmedel har svenska hushåll under de tio senaste åren besparat hav och sjöar utsläpp av drygt 40000 ton linjära

alkylbensensulfonater (LAS). För samtliga hushåll i Västmanlands län motsvarar det en minskning på 1100 ton under perioden. LAS är en mycket giftig tensid som kan vara direkt dödande för fisk, kräftdjur och alger.

Ett annat konkret exempel där vi alla kan göra skillnad gäller utsläpp av det starkt giftiga och hormonstörande ämnet nonyl-fenol i våra vatten. I Sverige har vi sedan slutet av 1980-talet fasat ut ämnet från användning. Varför det ändå hamnar i våra vattendrag var en gåta, ända tills Naturskyddsföreningen nyligen kunde avslöja att importerade kläder innehåller höga halter av nonylfenoletoxilat, ett ämne som vid nedbrytning bildar nonylfenol.

I samarbete med kommunala Stockholm Vatten har vi beräknat att importerade textilier varje år ger upphov till utsläpp av tre till nio ton nonylfenol till svenska vattendrag. Nonylfenoletoxilater innebär inte bara problem här hemma, kemikalierna orsakar också allvarliga miljöstörningar i tillverkningsländerna.

Som konsumenter kan vi göra skillnad även här. I Sverige köper vi i genomsnitt 34 kilo importerade textilier per person och år. Tyvärr kan det fortfarande vara svårt att hitta miljömärkta kläder i handeln, men de finns om man letar.

Tänk om alla i Västmanland tänkte om och reducerade inköpen av nya icke miljömärkta importerade tygvaror till hälften! Då skulle den svenska miljön i ett slag slippa upp till 240 kilo nonylfenol varje år. Samtidigt skulle klädhandeln börja efterfråga fler miljömärkta varor från sina leverantörer,

vilket i sin tur skulle möjliggöra för textilproducenter i andra länder att fasa ut gifterna och skapa en bättre miljö för sig och sina barn.

Låt lördagen den 24 maj bli en dag då vi vårstädar bland dåliga miljövanor och går över till miljömärkta produkter så långt det är möjligt. Tänk om den här lördagen kunde bli dagen då alla tänker om!

Mikael Karlsson

ordförande Naturskyddsföreningen

Karin Nilsson

Handla miljövänligt-nätverket i Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons