Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen: Västerås behöver inte Hälla Metropol

Ytterligare kvadratmeter kan komma att byggas för vår konsumtion i ett externt köpcentra, närmare 35 butiker kan se dagens ljus i den nya gallerian Hälla Metropol.

Annons

I dagarna avslutas det så kallade samrådet där kommunens invånare har möjlighet att komma med synpunkter på detaljplanen.

Vi ifrågasätter om kommunens byggnadsnämnd agerar ansvarsfullt om den tillåter ytterligare expansion av ett externt köpcentra. Utbyggnaden kommer att leda till ökad biltrafik, utarmning av den lokala handeln i Skiljebo, Viksäng och Centrum och därmed ännu större bilberoende.

Hälla Metropol skulle bidra till en ökad konsumtion av varor istället för tjänster. Samtliga dessa förändringar leder till större utsläpp av växthusgaser.

Kommunen har låtit ett konsultföretag titta på vilka konsekvenser en ny galleria på Hälla skulle få för handeln i Centrum, Skiljebo och Viksäng. På alla ställen drabbas handeln. Skiljebo drabbas hårdast, med risk för nedläggning och ett tomt stadsdelscentrum. När människorna inte längre kan promenera eller cykla till sin butik skapas ett större bilberoende och därmed ett ökat bilåkande.

Varför satsar Västerås kommun inte på den handel som finns nära människors bostäder och arbeten, utan istället på en galleria dit de allra flesta kommer att ta bilen? De arbetstillfällen som skapas i den nya gallerian kan antas försvinna från ovan nämnda stadsdelscentra. Därför kan man inte säga att gallerian skapar nya jobb.

När vi människor tjänar pengar vill vi gärna konsumera. Shopping är idag ett intresse och en hobby för många. Men det är en miljöfarlig hobby. De varor som vi förväntas köpa i den planerade gallerian är producerade och transporterade (ofta långt) och därmed miljöbelastande. Dessutom ska de tas omhand när vi inte längre vill ha dem.

Men det finns goda möjligheter att handla ansvarsfullt. Vi kan istället konsumera tjänster, som vanligtvis är långt mindre miljöbelastande än varor. När vi konsumerar tjänster, sport, kultur, eller natur skapas arbetstillfällen och miljön skonas. Med en sådan konsumtion kan vi få utlopp för vår lust att köpa saker till oss själva och andra, men med bättre samvete.

Som vi visat i resonemangen ovan kan vi räkna med att bilåkandet i kommunen stimuleras ytterligare om Hälla Metropol förverkligas. Även de utförda trafikkalkyler som gjorts bekräftar ökningen. Här motverkas alltså direkt de mål kommunen själva satt upp för att minska kommunens utsläpp av växthusgaser. Är miljömålen mer än vackra ord är det självklart att byggnadsnämnden beslutar att Hälla Metropol inte skall genomföras.

Vi anser att kommunen istället bör satsa långsiktigt, på ett hållbart samhälle där man i större utsträckning skapar förutsättningar för konsumtion av tjänster, sport, natur och kultur. Lägg pengarna på att utveckla och rusta upp Västerås centrum. Västerås behöver inte ytterligare en shoppinggalleria i ett externt köpcentrum.

Hanna Flygar

Lisa Fröberg

Naturskyddsföreningen i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons