Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till nationella prov

Annons

Ett av de största problemen i dagens skola är, enligt många elever och lärare, stress! Stress kan bland annat framkalla huvudvärk, stela axlar och nackar, magont, ångest och så vidare. Vi alla vet att stress markant försämrar inlärningsförmågan.

I waldorfskolan försöker vi att höja inlärningsförmågan hos eleverna och att befrämja deras vilja och intresse för att lära sig saker. I hela livet, för sin egen skull, inte för att få bra betyg.

Barn utvecklas i individuell takt, så det motverkar sitt syfte att försöka proppa i dem kunskaper som de inte är mogna att ta emot. På waldorfskolan försöker vi, både innehållsmässigt och metodiskt, att servera eleverna kunskapsinnehållet på ett sätt som de enligt sin utvecklingsnivå kan förstå.

Vi tror på att arbete ska utföras på arbetsplatsen, i elevernas fall i skolan. Därför har vi i waldorfskolan inga eller mycket få läxor. Vi tror också att det mest effektiva sättet att lära sig saker på, vare sig det är svenska, matematik, fysik eller något annat, är att göra det i samarbete med andra, vuxna och barn. Genom att arbeta med och uppleva mycket "estetisk verksamhet" och hantverk, som teater, musik, målning eller slöjd bibehåller man eller till och med lockar man fram människans förmåga till att ta egna initiativ. Man stärker också sin självkänsla och övar sin förmåga till inlevelse och medkänsla med naturen och sina medmänniskor.

Av detta följer att Västerås Waldorfskola naturligtvis väljer att inte använda oss av prov. Proven bygger ju på att alla, oavsett ålder och utvecklingsnivå, skall jämföras med varandra genom att rapa upp samma sak, på samma sätt, på samma dag! Dessutom får man väl inte ta hjälp, eller ännu värre man får väl inte erbjuda sin medmänniska hjälp till att klara provet?

Vi säger alltså kraftfullt nej till nationella och andra prov i grundskolan, särskilt i klass tre.

Ola Wauge

Lärare och skolledare på Västerås Waldorfskola.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons