Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till privatisering av Ängsö

Annons

Ett naturreservat som Ängsö med så stora natur-, kultur- och rekreationsvärden för allmänheten skall självklart inte säljas ut till den privata marknaden. Om Westmannastiftelsen inte klarar att förvalta Ängsö och därför vill sälja naturreservatet måste Landstinget eller Västerås Kommun ta sitt ansvar och gå in som ny ägare. Att privatisera Ängsö, som har så stor betydelse för allmänhetens friluftsliv, är politiskt oansvarigt.

En privat aktör har som mål att förränta insatt kapital med högsta möjliga vinst och det står ofta i konflikt med allmänintresset.

Argumentet att även en privat ägare måste följa alla restriktioner för Ängsö är inte helt pålitligt. Sålt är sålt och ägare har stora möjligheter att få till stånd lättnader i ursprungsregler i framtiden. Det finns det många exempel på.

När det gäller ekonomin så är det för allmänheten/skattebetalarna en god affär att behålla Ängsö i allmän ägo, även om det inledningsvis skulle kosta 2-3 miljoner per år. Det kan jämföras med alliansens skattesänkning på tio öre som kostar Västerås kommun 25 miljoner kronor om året.

Genom en aktiv förvaltning och att i högre grad tillvarata de värden som finns på Ängsö, till exempel jakträtter, kan behovet av ekonomiskt bidrag minskas.

Yngve Wernersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons