Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni måste bli bättre på informationsspridning, Mälarenergi

Annons
Informationsbrist. Skribenten kritiserar Mälarenergis sätt att sprida information. Foto: MARGARETA ANDERSSON/arkiv

Mälarenergi (ME) hänvisar ¿i sin debattartikel den 17 juli till Nonstop och webbplatsen som viktiga infokanaler.

Men information måste då sökas aktivt, speciellt när det gäller webbplatsen varifrån troligen högst 10–20 procent av västeråsarna råkar få reda på något om avfallsimporten. Samma siffra torde gälla för Nonstop. Dessa kanaler är mycket ineffektiva när det gäller att sprida information som måste nå alla.

En så viktig fråga som avfallsimport med följdproblem måste på ett säkert sätt delges alla som berörs, det vill säga såväl ME-kunder som alla andra i alla invånare i Mälarkommunerna.

Infospridningen måste ske genom ett speciellt utskick som når alla dessa utan deras aktiva medverkan. Informationen måste dessutom vara lättläst, saklig och ha en omfattning som inte avskräcker från läsning men samtidigt är tillräcklig. Följande måste minst ingå:

1. Importländer

2. Avtal som träffats om avfallsimport

3. Avtalstider

4. Kvalitetskrav på avfallet och kvalitetssäkring.

5. Lossning i Västerås hamn så att sanitära olägenheter och förorening av Mälarvattnet genom restprodukter inte uppstår.

Listan kan behöva utökas med andra uppgifter som ME i egenskap av ansvarig part för avfallsimporten anser viktiga för de som bor kring Mälaren.

Svaren på nummer två och tre är viktiga för att ME-abonnenterna ska kunna välja uppvärmning på annat sätt än genom fjärrvärme – till exempel markvärme – om husägaren bedömer tillgången på importerat avfall som osäker.

Det tar tid att installera till exempel markvärme och därför måste informationen meddelas omgående. Mer markvärme leder till mindre avfallsimport, bra för både ME och miljön.

Hur ställer sig Mälarkommunerna till planerad avfallsimport? Är de aktivt informerade om dessa planer?

Förorening av Mälarvattnet på grund av avfallsimport till Västerås berör alla som använder Mälaren som vattentäkt och det vore olyckligt om alla i Mälardalen skulle få problem till följd av kortsynta, lokala beslut i Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons