Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nils Glaveby: Klimathotet – existerar det verkligen?

I Köpenhamn har cirka 30 000 klimatintresserade samlats för att diskutera och om möjligt besluta om regler för en bättre miljö. Troligen har de flesta kommit med flyg – ett transportsätt som, enligt vad som påstås, utgör ett av de största miljöhoten.

Annons

Här i Västerås får flygplatsen fortsatt livstid och drygt 20 miljoner kronor av våra skattepengar till förlusttäckning. Funnes det någon logik i miljötänkandet bland de styrande så skulle naturligtvis flygplatsen läggas ner och de 20 miljonerna satsas på sänkning av biljettpriserna på bussarna, som drivs med miljövänligt bränsle. Helt säkert skulle då personbilstrafiken inom staden minska. Det vore en klok och framsynt åtgärd!

Om det nu verkligen är så, att det är gasutsläppen till atmosfären som är den största boven när det gäller jordens uppvärmning. Detta är ju omtvistat. Det är nog snarare så, att temperaturvariationerna har existerat i cykler under miljoner år och så kommer det att ske i fortsättningen också oavsett om vi kör bil, åker flyg eller minskar industri- och jordbruksutsläpp med mera.

Nu beskärmar sig många över den rådande ekonomikrisen med produktionsbortfall och nedläggningar. Men är det då inte ur miljösynpunkt bra att fler och fler företag inte får möjlighet att smutsa ner vår luft med utsläpp av koldioxid och lustgas?

Vore det inte bättre att låta Saab helt upphöra? Det skulle ju bli billigare än att hålla ett tynande företag under armarna och gas-utsläppen, från fabriken och underleverantörerna och de eventuellt producerade bilarna, skulle elimineras.

De anställda i produktionen kunde placeras i miljövänligare arbeten än bil-fabrikation.Varför inte framställa vindsnurror?

Men så länge som statens och den enskildes strävan är att vi ständigt skall öka vår produktion så lär det inte bli någon ändring. Vi kommer att fortsätta med våra diskutabla gasutsläpp och i vanlig ordning kräva att det är någon annan som skall stå för minskningen, till exempel Fjärran Östern, Afrika och Sydamerika.

Och för att freda sam-vetet portionerar de rika länderna, som i åratal tjänat stora pengar på dålig miljö, ut några miljarder till utvecklingsländernas förbättringsåtgärder.

Nils Glaveby

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons