Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nils Glaveby: Strandskyddet är i fara

Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och landsting, hävdar att vi behöver nya regler då "dagens regler är ineffektiva, slumpmässiga och otydliga".

Annons

Måhända är detta i några avseenden riktigt, och en del korrigeringar i nuvarande strandlag behöver göras, men jag tycker mig kunna läsa mellan raderna att det kommer att bli betydande inskränkningar av allmänhetens möjligheter att fritt få röra sig utmed våra stränder. Enligt Knape ska dock "en strandremsa närmast vattnet alltid bevaras och vara öppen för allmänheten."

Hur det nu blir med detta vet vi inget om. I dag har vi längs med många stränder fri passage, inga bebyggda strandtomter, inga bryggor, inga skyltar med "Privatområde". Jag befarar att kommunerna ska få lagmöjligheter att inskränka din och min rätt att fritt få ströva längs stränderna bland annat med motiveringar som "att ge bättre förutsättningar för landsbygdsutveckling" som det vid något tillfälle sagts.

Nu torde inte en uppluckring av strandskyddet till förmån för till exempel en campingplats eller en sommarservering vid en sjöstrand inverka särskilt mycket, om ens något, till en utveckling av en stagnerande landsbygd. Nej, därtill krävs det mer konstruktiva och handfasta åtgärder, såsom förbättrade vägar, samhällsservice i form av post, affärer, bensinmackar, bredband, rejäla hjälpinsatser vid etablering av företag, tomtmark med utbyggd VA-service etcetera.

Det gäller nu att vara på vakt mot politikernas tilltag att försämra gällande strandlag. Här är samtliga politiker lika goda kålsupare. Förändringar med allehanda krystade argument, utan en långsiktig syn på förändringarnas konsekvenser, synes vara arbetshypotesen. Skrämmande exempel på strandnära bebyggelse, segregationsbyggen, kan man se i ett flertal städer med sjönära belägenhet, till exempel Västerås.

En liten bit i taget så att allmänheten, dit jag räknar mig, inte ska bråka, bara reagera med lite övergående ilska, föresvävar överheten som räknar med att vi ska acceptera deras ogenomtänkta göranden. Är det så vi vill ha det?

Nej, så ska det inte få gå till. Vad blir nästa steg underbyggt med kortsiktiga argument? Nu gäller det för oss alla att tänka till. Du som inte vill ha en försämring av strandlagen och allemansrätten, opponera dig, kontakta politiker, bilda opinion, enskilt eller via organisationer och föreningar!

Sett ur min synvinkel behövs det ingen revidering av strandlagen, i varje fall inte försämring av den, som nu förebådas, vilket troligen skulle innebära, att jag inte kan stappla fram längs Glafsfjordens stränder borta i Västvärmland, ta mig ett nakenbad om vädret tillåter, sitta gratis på en sluttande strandhäll och tänka över vad som kan drabba mig och andra utan att bli bortkörda eller att i lugn och ro få måla en akvarell av friheten.

Nils Glaveby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons