Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nils Glaveby: Sverige bör snarast lämna Afghanistan

Annons

Svenska soldater skall inte operera i Afghanistan. Samtliga svenska stridskrafter bör snarast möjligt avsluta sina åtaganden därborta och lämna landet. Det är inte rimligt att vi, under USA-kommando, deltar i strider på främmande mark. Möjligtvis skulle det kunna accepteras om det var FN som kallat på vår assistens.

Dessa mångåriga strider i Afghanistan torde inte kunna få ett slut inom överskådlig tid, hur mycket militär från främmande länder som involveras. Det är inte bara ett krig mot talibaner, religiösa grupperingar och klaner – det här handlar om ideologi.

Att förvandla Afghanistan till ett land genomsyrat av demokrati och en samhällsstruktur, så som de flesta västerländska samhällen bekänner sig till, uppnås inte med vapen, vare sig med Afghanska styrkor eller deltagande av andra länders.

Talibaner borde inte finnas till, tycker vi härhemma, men de existerar och kommer troligen att länge ännu finnas hur mycket vapen som sätts in mot dem. Deras agerande bygger bland annat på vallmoblommorna, som inte odlas för färgpraktens skull, och som ökat markant under de år striderna pågått. Nej, de ger genom opiumproduktionen ekonomi åt talibanrörelsen och den ideologi den förfäktar.

Sverige bör omedelbart dra tillbaka sina trupper från Afghanistan. Flera deltagande länder överväger också att avsluta sina hopplösa aktiviteter därborta. Låt afghanerna själva lösa sina problem! Finns det frivilliga från Sverige som vill engagera sig och utsätta sig för livsfara må de göra det utan att ingå i utlandsledda stridsförband.

Varför inte bjuda in till Sverige representanter för klaner, talibaner och diverse religiösa grupperingar från Afghanistan samt dess centralregering att komma hit och här studera hur en valrörelse går till, hur sjuk- och hälsovård fungerar, hur skolväsendet är organiserat, fackföreningarnas betydelse plus flera samhällsfunktioner?

Sverige är förvisso inte utan skrankor, men med den samhällsstruktur vi har torde vi gott tjäna som mönster för många länder, inte minst Afghanistan.

Inga flera svenska soldater skall, med finansiering av våra skattepengar, dödas i Afghanistan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons