Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nils Glaveby: Vi bör snarast ta hem vår styrka från Afghanistan

Annons

Två döda och en skadad i Afghanistan. Alla tre svenskar. Dessutom dödades en inhemsk tolk. Det är rimligt, även om det inte är logiskt, att vi upprörs extra mycket då det är egna landsmän dödas och såras.

Tänk om vi också kunde bli lika uppskakade när vi får reda på alla andra som omkommer på grund av krigshandlingar världen över! Mängden av offer och tiden massakrerna pågått har trubbat av vår förmåga till inlevelse. Men för de efterlevande, i Afghanistan, i Irak eller annorstädes i världen, torde förlusten av en nära anhörig, en vän eller bekant säkert kännas oerhört tung, svår och kanske onödig, men vi här i Sverige har trubbats av för ”det är ju så långt borta.”

När det gäller de svenska soldaterna så har de, såvitt jag förstått, frivilligt engagerat sig i Afghanistanstyrkan, men tanken på den egna döden och anhörigas sorg och saknad var säkert inte deras primära föreställning när de accepterade tjänsten.

Skall vi finna oss i att flera svenska soldater skall offras i detta USA-krig i Afghanistan, som pågått i åratal och där inga andra inblandade stater lyckats nå fred och demokrati? Nej, vi bör snarast avsluta den svenska inblandningen och ta hem våra 500 mannar.

Det går inte att med stridsmedel vinna över ideologier och knarkhandlare. Talibaner, klansammanbindningar och religiösa grupperingar har inte visat någon vilja, eller förmåga, att åstadkomma ett fredligt, civiliserat samhälle, där till och med de ansträngningar som gjorts för att välja president starkt har kritiserats.

Nils Glaveby

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons