Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nima Sanandaji: Kalla dem inte pigor!

Mikaela Valtersson riktar i VLT den 12 juli hård kritik mot skatteavdraget för hushållsnära tjänster och framför allt att detta endast gynnar rika personer.

Annons

I stället föreslås generella skattesänkningar riktade mot mindre företag genom sänkta arbetsgivaravgifter med tio procent.

Att sänka arbetsgivaravgifterna är förvisso ett bra förslag. Dessa skatter är i princip dolda skatter på arbete som minskar incitamenten till arbete. Men skatteavdragen för hushållsnära tjänster behövs desto mera.

I den så kallade "pigdebatten" nedvärderas hela yrkeskategorier till "pigor". Detta eftersom intellektuella inom den politiska vänstern av klasskäl ogillar vissa arbeten. Vi måste komma bort ifrån denna debatt. Hushållsnära tjänster såsom städning är viktiga.

Ett stort problem i Sverige är att en femtedel av den arbetsföra befolkningen försörjs genom olika former av bidragssystem. Som konsekvens av detta måste den resterande befolkningen arbeta väldigt hårt. Behovet av hushållsnära tjänster blir då ovanligt stort för ensamstående och bland familjer där båda föräldrarna arbetar heltid. Men det är allt annat än lätt att möta detta behov.

De mycket höga skatterna i Sverige har skapat en situation där svenskar helt enkelt i regel väljer att inte köpa tjänster och utföra allt mera arbete hemma. Även för en svensk professor kan det löna sig att måla det egna staketet hellre än att anlita en målare och lägga den sparade tiden på att arbeta mera på kontoret. Eller så vänder man sig till den svarta sektorn.

Skatteavdrag för hushållsnära tjänster tillåter människor att köpa de tjänster som behövs för att underlätta tillvaron och leder till att nya jobb skapas. Denna reform är rimlig och bör inte motverkas eftersom vissa intellektuella valt att stämpla samhällsproduktiva yrkeskategorier som "pigor".

Nima Sanandaji

Vd tankesmedjan Captus

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons