Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nog med skattehöjningar

Annons

Socialdemokraternas huvudsponsor LO har deklarerat att skatten måste höjas för dem som fyllt 50+. Skattehöjningen ska säkerställa den kostnadsökning som kommer att ske inom äldrevården. Anledningen till att just de som fyllt 50+ ska betala extraskatt är att de inte har några barn hemma och därmed skulle ha möjlighet att betala extraskatt. Av en intjänad hundralapp i dag betalar vi 62 kronor i skatt, men det tycker LO inte är nog, därför vill de höja skatten för dem som fyllt 50+.

LO tycks, som den tidigare finansministern Gunnar Sträng, tro att ju högre skatt folk får betala, desto mer kommer de att arbeta för att kompensera det höjda skatteuttaget. Vi vet att det inte förhåller sig så, utan det är

tvärtom.

Det är inte bara så att många drar sig undan från att betala skatt. Det blir också allt fler som inser att det inte lönar sig att arbeta. När alltför många överger arbetslinjen, är vi som nation inne på ett sluttande plan i välfärdsligan. Från att ha varit bland de rikaste länderna i världen, har vi blivit det fattigaste landet i Norden.

Lösningen på de kommande utgiftsökningarna inom äldrevården är inte skattehöjningar. Vi måste välja arbetslinjen, i dag är det över en miljon människor som inte går till ett jobb dagligen. Detta kostar samhället flera hundra miljarder kronor och det är pengar vi kunde ha använt inom äldrevården.

Men det finns ju inga jobb, svarar de flesta. Jag vill hävda, att det finns hur mycket jobb som helst bara vi sänker straffskatten på arbete. Reducera arbetsgivaravgiften för ungdomar upp till 25 år. I dag driver dessa ungdomar runt i olika Ams-program, eller ännu värre, de gör ingenting.

Det behöver skapas ett företagsklimat som innebär att företagarna känner framtidstro. En del har gjorts, men hela tiden signaleras det höjda avgifter för företagarna. Det kan gälla allt från sjukkostnader till energikostnader. Detta skapar ett företagsklimat som inte gynnar tillväxten i vårt land och utan tillväxt har vi ingenting att fördela.

SIGGE SYNNERGÅRD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons