Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nollsummespel av våra politiker

Beträffande sparande genom pensionsförsäkringar har gemene man en mycket dålig kunskap om vad som är bra eller dåligt. Framför allt gäller detta de skattetekniska effekterna när det gäller den sparformen.

Annons

Tyvärr är kunskapsnivån om denna sparform bevisligen bristfällig även på politisk nivå vilket resulterat i märkliga politiska beslut ända sedan 1990-talet.

Anders Borgs förslag att helt slopa avdragsrätten för privat sparande i pensionsförsäkringen är ett bra exempel på okunskap. Den som sparar 12 000 kronor/år med en lön upp till cirka 35 000, det vill säga de flesta av våra löntagare, tjänar cirka 3 000 kronor i skatt genom att avsättningen är avdragsgill i deklarationen.

I verkligheten är detta enbart fråga om ett noll-summespel eftersom samma ”intjänade” skattekronor får betalas med ungefär lika mycket när du blir pensionär och tar ut din pensionsförsäkring.

Historien från politiskt perspektiv är märklig i denna fråga. Fram till mitten av1990-talet hade vi rätt till avdrag för privat pensionsförsäkring med ett basbelopp. Detta ändrades av våra politiker då till ett halvt basbelopp för att sedan 2002 ändrades igen till högst 12 000/år.

I den politiska debatten förekom tydligen redan då förslag om slopande av avdragsrätten eftersom Göran Hägglund 27 september 2000 angav följande: ”Att avskaffa avdragsrätten är helt orimligt. Reglerna om ett långsiktigt privat sparande måste vara stabila. Man måste avkräva statsmakten ett ansvarsfullt beteende för människor som planerat för sin ålderdom genom ett eget pensionssparande.”

Pensionssparandet är uppenbarligen en kassako för våra riksdagspolitiker. Vi avskaffade 2007 förmögenhetsskatten i Sverige men man ”glömde” uppenbarligen att ta bort avkastningsskatten som inbringar 12 miljarder varje år till statskassan.

Avkastningsskatt är en skatt som tas ut på våra ihopsparade pensionsbelopp varje år. Skatten betalas in till staten av försäkringsbolagen men dras från dina sparade pensionspengar. Vi betalar således ingen skatt på alla andra sparformer men får betala skatt när vi pensionssparar!

Avkastningsskatten och bollandet med vårt pensionssparande är tydliga bevis på ett utnyttjande av den okunskap som existerar på pensionsområdet.

Jag vill jämföra ovanstående med en annons som fanns i tidningen Blandaren i min ungdom. ”Ni är lurad – skicka in tre kronor får Ni veta varför!”

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons