Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nolltolerans mot kvinnovåld!

Annons

Den 8 mars anordnas en mängd seminarier och aktiviteter runt om i vårt land och även internationellt om mäns våld mot kvinnor. Det har utgivits en mängd rapporter och böcker på samma tema. Ingen borde vara okunnig om det faktum att mäns våld mot kvinnor förekommer alltid och överallt.

Ändå verkar inte denna kunskap leda till någon förändring. Våldet mot kvinnorna ökar. En alldeles ny internationell rapport av Mary Ellsberg, forskare i genus och mänskliga rättig-heter, visar med skrämmande tydlighet hur livet ser ut för kvinnorna.

Var tredje kvinna i världen är eller har varit utsatt för fysiskt eller sexuellt våld.

Vanligast är det sexuella våldet. Det förekommer i alla miljöer.

I krigssituationer blir kvinnor särskilt utsatta men även i äktenskapet blir våldet en del av var-dagen för många kvinnor.

Många förknippar felaktigt våld mot kvinnor med fattigdom och brist på utveckling. Men så ser inte verkligheten ut. Även i de på ytan välmående länderna, däribland Sverige, är mäns våld mot kvinnor ett stort problem.

Detta besinningslösa våld har pågått alldeles för länge. Nu måste en förändring till! Varför ska halva mänskligheten behöva känna sig otrygg på hemvägen från jobbet, i joggingspåret eller till och med i hemmet?

Varför ska rädslan för våldsövergrepp begränsa kvinnors handlings- och rörelsefrihet?

Allt för många är alltför aningslösa när det gäller kvinnovåldet eller väljer att blunda för det.

Ett aktuellt fall är motviljan att engagera sig när det gäller protester mot att att det byggs till- fälliga bordeller för att "serva" männen som kommer till fotbolls-VM i Tyskland i sommar. Men ett förfärligt faktum är att det rekryteras, transporteras och säljs mångtusentals kvinnor som sexslavar i Europa. Denna människohandel skulle givetvis öka för att tillfredsställa behovet av prostituerade vid fotbolls-VM.

Det bekymrar tydligen inte de beslutande och de likgiltiga att denna sexhandel är en systematisk våldsutövning mot kvinnor, varav många är mycket unga och till och med barn.

Så många som möjligt måste protestera mot den planerade prostitutionen i sommar i samband med VM i fotboll.

Lars Lagrell, det svenska fotbollsförbundets ordförande, har ställt sig på sexköparnas sida genom att inte vilja uttala sig mot bordellerna. Hans cyniska svar att detta är någons annans ansvar och att förbundet bara "sköter bollen" kan inte tolkas på annat sätt än att han accepterar denna exploatering av människor.

Alla måste ta sitt ansvar och på bred front stå upp för ett samhälle utan systematisk våldsutövning mot kvinnor var den än dyker upp.

Ytterst handlar protesterna mot kvinnovåldet om att stå upp för värderingar om människovärde och mänskliga rättigheter för alla. Därför uppmanar jag alla, kvinnor och män, att åtminstone den 8 mars klart och tydligt markera sitt avståndstagande från alla former av manligt våld mot kvinnor. Det finns många föredrag att lyssna till, seminarier att delta i och upprop att skriva under.

Kräv nolltolerans mot kvinnovåld nu!

Karin Thorborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons