Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordén (kd): Landstinget prioriterar psykiatrin

Regeringen har beslutat att satsa 1,25 miljarder kronor extra på psykiatrin under 2007-2009, varav 500 miljoner för 2007.

Annons

I år får landstingen 214 miljoner kronor att använda till förbättrad kvalitet och ökad tillgänglighet i verksamheter för barn och unga. Kommunerna får 150 miljoner för att förbereda för den nya vårdformen - Öppenvård med särskilda villkor- för patienter inom den rättspsykiatriska vården. 81 miljoner avsätts till ökad kompetens hos personalen.

I VLT den 2 juli redogör tre folkpartister för det program som ska behandlas av partiets landsmöte. Programmet innehåller många bra förslag - både gamla och nya varav en del redan finns i regeringens satsning. I artikeln påstås att köerna till barn- och ungdomspsykiatrin är orimligt långa. Detta gäller dock inte Västmanland. I dag är kötiden drygt en månad för icke akuta fall.

Regeringens satsning kommer självklart att förbättra landstingens och kommunernas hjälpinsatser, men pengar är dock inte allt. Har samhällets vårdgivare en organisation som inte är optimal så kommer även fortsättningsvis många att bli utan hjälp eller i varje fall endast få begränsad hjälp!

För landstingets politiska majoritet är psykiatrin ett prioriterat område. Ett mål för oss är att få till ett bättre samarbete såväl inom landstinget som med kommunerna. I arbetet med detta vill vi inhämta synpunkter från personal och brukarorganisationer. I mitt arbete som landstingsråd - med särskilt ansvar för psykiatrin ¿ har jag uppmanat landstingets personal att berätta om de i sitt arbete ser saker som kan ändras för att få till ett ökat och bättre samarbete.

Ingen ska behöva få bristfällig hjälp eller ännu värre riskera att "hamna mellan stolarna". Om alla som arbetar ideellt eller professionellt med att hjälpa människor med psykiska funktionshinder tänker efter angående samarbetsfrågorna så kan framtiden se ljus ut. Möjligheter kommer då att finnas för att skapa en organisation där kommuner och landsting fungerar tillsammans på bästa sätt. Hjälpen till patienterna kan då bli optimal utifrån tillgängliga resurser.

Ingvar Nordén (kd)

Landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons