Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norin, Sävström, Trostén: Hur vet man om fällfångade djur lider?

"Hur vet jag om ett djur lider? För människor som lever med djur har det aldrig varit någon diskussion om att djur kan lida, känna smärta, vara förtvivlade, deprimerade etc." Sverre Sjölander, professor emeritus i etologi, saxat ur Djurens Rätt 2008.

Annons

Men det behövs empati, det vill säga förmåga att leva sig in i andras situation. Man måste försöka sätta sig in i hur det kan kännas för ett vilt djur när en fälla slår igen och det sitter hjälplöst i väntan på sin baneman. Tänk dig själv!

Ny forskning visar också allt större likheter mellan högre däggdjur och människor när det gäller hur de upplever sin omvärld. Det är inte träflisorna i sig som är problemet. Dessa är däremot tecken på att djuren desperat försökt bita och klösa sig ur fällan.

SVA har på Naturvårdsverkets uppdrag testat fällor med utgångspunkt från att de ska vara så konstruerade att de inte skadar djuren fysiskt, alternativt att de dödar direkt. I bedömningsgrunderna har inte funnits fråga om djurens psykiska upplevelser av panik och stress i situationen.

Samhället utövar strängt taget ingen kontroll av alla de fångstredskap som står ute i naturen och fångar intet ont anande djur dygnet runt, året runt. Hos polisen har allmänhetens anmälningar av olagliga fällor låg prioritet. Å andra sidan är fälljakten för djuren lika plågsam, vare sig den är laglig eller olaglig och vare sig fällan är godkänd av ett statligt verk eller inte.

Det som tillkommer när det gäller de stora rovdjuren är risken för utrotning. Det har i olika utredningar av bland annat Brottsförebyggande rådet och Grimsö forskningsstation konstaterats att det förekommer en omfattande illegal jakt på de stora rovdjuren och det är inget ur luften gripet påstående från naturvården.

Slutligen frågar sig Lars Björk om jägarna ska förbjudas ha hund och katt också. Den frågan får han väl besvara själv med utgångspunkt från hur de behandlas. Många jakthundar har tyvärr en torftig miljö i hundgård under icke jakttid och de utsätts också för många risker, som trafikolyckor, vådaskjutning, attacker från vildsvin, älgar och rovdjur när de släpps lösa i skogen.

Lise-Lotte Norin

Djurens rätt

Tom Sävström

Naturskyddsföreningen

Olov Trostén

Rovdjursföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons