Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får det vara nog, folkpartiet!

Annons

Nu har folkpartiet gjort det igen. I veckan presenterade partiet sitt förslag till nytt integrationspolitiskt program. Invandrare som begått brott som medfört ett fängelsestraff på två år eller längre ska automatiskt utvisas eller avvisas. Likaså de som dömts till fängelse tre gånger. Folkpartiet fiskar återigen efter röster i det grumliga vatten som finns på politikens högra ytterkant.

Utländska medborgare ska, precis som svenskar, dömas för de brott de begår. Vänsterpartiet har ingen annan uppfattning i det fallet: svensk lag gäller på svenskt territorium. Det är till och med så att personer med annat medborgarskap än svenskt redan idag kan dömas till utvisning.

Här slår alltså folkpartiet in öppna dörrar.

Det som oroar är den hätska stämning som folkpartiet nu återigen piskar upp med sina utspel kring invandrare. För vilken är annars tanken? De otrygga svenskarna i sina röda hus med vita knutar ska äntligen kunna pusta ut och tänka "vad skönt att någon äntligen tar tag i de där invandrarna." Invandrare och flyktingar är en belastning inte en tillgång; det är oviktigt att majoriteten av de människor som sökt uppehållstillstånd inte finns med i brottsstatistiken. Det verkar också vara oviktigt för folkpartiet att undersöka de bakomliggande orsakerna till brottsligheten: begår man brott ska man bara ut!

Det som också oroar är den automatik som enligt folkpartiet ska råda om man får igenom sina förslag.

Folkpartiet specificerar inte vilka typer av brott eller strafflängd som ska ligga till grund för att man efter tredje fängelsestraffet automatiskt utvisas ur Sverige. Det skulle kunna innebära att en politisk flykting som hotas av dödsstraff eller tortyr i hemlandet, kan skickas tillbaka dit efter att ha begått tre stycken snatteribrott.

(Enligt Brottsförebyggande rådet dömdes 32 personer till fängelse för snatteri under 2003). Dödsstraff för snatteri torde väl förhoppningsvis klinga falskt även i en folkpartists öron?

Självklart lägger partiet in en brasklapp om att man ska ta hänsyn till "internationella konventioner och humanitära principer" vid verkställigheten av utvisnings- eller avvisningsdomarna.

Men vilken reell effekt får det? 22 gånger har stater brutit mot FN:s tortyrkonvention, och Sverige står för 9 av dessa 22 (enligt 2003 års siffror). Samtliga dessa gäller beslut av utlänningsnämnden att avvisa asylsökande trots risk för att de skulle torteras i hemlandet.

Med tanke på den statistiken är jag starkt tveksam till hur Sverige skulle efterleva de humanitära principer som folkpartiet lovar, om deras förslag skulle få gehör.

Logiken bakom folkpartiets utspel om "tuffare tag" är inte svår att förstå. Svensk invandrings- och flyktingpolitik är under ständigt bombardemang och är därför ett tacksamt ämne att profilera sig kring.

Partiet blev ju Sveriges tredje största parti förra valet till stor del beroende på sitt krav på språktest för invandrare. Dessutom har framgångarna för främlingsfientliga dansk folkeparti säkert visat på den populistiska guldgruva som "ut med dem"-politiken är.

Vänsterpartiet genomskådar folkpartiets högerpopulism, och utmanar nu partiet på bred front att diskutera invandringspolitiken och integrationspolitiken.

Vi är villiga att debattera dessa frågor runt om i landet, alltså även i Västerås och Västmanland, och förutsätter att folkpartiet har samma uppfattning.

Stefan Kudryk

ordförande för vänsterpartiet i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons