Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu genomför vi regeringens jobbskapande politik

Debatt
För Västmanlands län ger jobb­avdraget totalt en skatteminskning på cirka 1,1 miljarder kronor. Alla som ­arbetar får mera i lönekuvertet när ­lönen betalas ut den 25 januari, skriver riksdagsledamoten Staffan Anger (m), Västerås.

Annons

Den första januari 2007 sänktes inkomstskatten för små- och medelstora inkomster genom det så kallade jobbavdraget med cirka 38 miljarder kronor på årsbasis i Sverige. Detta innebär för invånarna i Västerås stad en total skattesänkning på 550 miljoner kronor, vilket om det varit en kommunal skatt motsvarar en minskning med 2,60 öre per 100 kronor i skattepliktig inkomst.

För Västmanlands län ger jobbavdraget totalt en skatteminskning på cirka 1,1 miljarder kronor. Alla de som arbetar får mera i lönekuvertet när lönen betalas ut den 25 januari.

Detta jobbavdrag ingår i alliansens regeringspolitik att främja sysselsättning och minska arbetslösheten. Den första januari 2007 slopades också medfinansieringen av sjukpenningen för företagen på 15 procent, för de anställda efter de två första sjukveckorna. Detta för att ta bort anställningströskeln för företagen. I detta fall oron för kostnader om man anställer fel person.

Ett ytterligare viktigt beslut som startade den 1 januari i år är nystartjobben. Företagen kan anställa långtidsarbetslösa eller långtidssjukskrivna och slipper då arbetsgivaravgiften under samma tid som personen varit långtidsarbetslös eller sjukskriven. För äldre gäller till och med den dubbla tiden. Nystartjobben är en viktig morot för företagen att anställa människor som har en svag ställning på arbetsmarknaden.

Tidigare har den borgerliga regeringen stoppat de absurda arbetstidsregler som den förra regeringen ville införa från och med den 1 juli 2007, vilka skulle ha givit ett mindre antal arbeten för dem som är säsongsanställda. Regeringen har vidare startat med arbetet att minska byråkratin för företagen med 25 procent fram till år 2010, vilket på sikt minskar företagets kostnader och leder till bättre lönsamhet och fokusering i företagen på marknadsföring och produktion. Detta ger därmed större möjligheter till nyanställningar.

Vi har gått till val på att få ned arbetslösheten och ta bort utanförskapet och vi fick svenska folkets godkännande i valet. De program vi nu genomför är ett uppdrag ifrån väljarna. Konkret handlar det om åtgärder för att göra det mer lönsamt att arbeta, att göra det enklare att vara företagare, samt att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Sammantaget går regeringens politik ut på att bryta det utanförskap och den massarbetslöshet som är resultatet av tolv års socialdemokratisk politik.

Moderaterna och allians för Sverige blev valda att återupprätta arbetslinjen och skapa en politik som ger arbete. Det är detta vi nu genomför.

Staffan Anger

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons