Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny boendekedja för de hemlösa

Annons

Det behövs en förändring för de hemlösa i Västerås! Det är få kommuner som har en sådan mångfald av olika boenden som Västerås. Men trots det har det varit svårt att nå fram med hjälp till de bostadslösa och skapa några större förbättringar för dem.

Därför har under en tid en grupp av verklig expertis på området hemlöshet arbetat med ett förslag till en så kallad boendekedja. I arbetsgruppen ingår representanter för RIA Hela människan, Stiftelsen Citykyrkan, Attendo Care och ett antal av kommunens myndighetskontor.

Det man har sett är att det saknas möjligheter att aktivt bearbeta hemlöshetsproblemet i ett tidigt skede. Akutplatserna med säng över natten ger inget utrymme för att ge hjälp till förändring. De är bara det som benämningen anger - en akut sängplats och ingenting mera.

Enligt förslaget, som nu utvärderas, ska den första boendeform en hemlös erbjuds vara ett inslussboende där han eller hon tillåts vistas dygnet runt - i motsats till dagens akutboende som enbart är öppet nattetid. Personal ska finnas på plats dygnet runt och det är meningen att man tämligen snart gemensamt ska kunna komma fram till vilken typ av boende som är lämpligt för den enskilde hjälpsökanden.

Det är viktigt att slå fast att även om vi oftast pratar om de hemlösa som en grupp, så är de individer med individuella behov och önskemål. Därför är det nödvändigt att se till att det finns en mångfald alternativ i boendekedjan och att dessa kanske rentav utökas i framtiden.

Alliansen har sagt att ingen i Västerås ska behöva vara utan något så grundläggande som tak över huvudet. Därför behöver det nya förslaget om boendekedja kompletteras med hur man säkerställer detta. Det är också viktigt att uppmärksamma den speciellt utsatta situation som de kvinnliga hemlösa befinner sig i.

I samarbete med frivilligorganisationer pågår alltså arbetet att ta fram en modell för boendekarriär. När beslutet om utformningen av boendekedjan är fattat, är det dags att se vilka som ska bedriva verksamheterna. Vår förhoppning är att hela processen med upphandling ska vara i hamn under hösten 2007. Under tiden tas, som alliansen utlovade i valmanifestet, rekvisitionstvånget till härbärget Tennkronan bort.

Nu i vår påbörjas också ett arbete med att se över stadens strategier och handlingsplaner mot hemlöshet. För vi måste inse att även om denna nya boendekedja betyder ett steg framåt, är det många ytterligare steg som behöver tas innan systemet är heltäckande.

@Byline - endast namn:Ragnhild Källberg

Debatt

En ny form av akutboende, ett inslussboende som är öppet dygnet runt, ska bli första steget i en mera individuellt anpassad boendekedja för Västerås hemlösa, skriver Ragnhild Källberg (fp), ordförande i Individ- och familjenämnden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons