Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny form av skattesmitning

Annons

Landstingsvalet på söndag avgör vem som tvingas ta itu med de stora ekonomiska utmaningar som väntar nästa år. En kvarts miljard kronor måste fram för att hålla verksamheten på oförändrad nivå.

Segrarens lön är alltså en ganska besk karamell.

Socialdemokraterna och vänstern anförda av Glenn Andersson och Monika Wilander, som har stor skuld i det uppkomna läget, flaggar i sin valspurt tydligt för en skattehöjning. De vill alltså smita från ansvaret och låta skattebetalarna betala för de misstag de själva gjort. För det är hos den högsta politiska ledningen som ansvaret ska utkrävas för att budgetar inte hålls och att verksamhet bedrivs utan att det finns pengar till den.

En skattehöjning är en kortsiktig lösning. Samma majoritet har provat den förr utan bestående resultat. Landstinget behöver nu en politisk ledning som har kraft att "rätta mun efter matsäcken", att skärpa budgetdisciplinen och dammsuga hela verksamheten i samverkan med personalen i jakt på besparingar som kan göras med bibehållen kvalitet.

För detta behövs nya friska ögon. De ögonen finns i den nya landstingsalliansen där folkpartiet vill spela en aktiv roll.

Torsten Källberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons