Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny industripolitik ger jobb

Annons

Västerås behöver nya riktiga jobb, var rubriken på Kjell Strandbergs replik den 29 mars på min tidigare artikel. Jag kan inte annat än att hålla med.

I min artikel den 23 mars fokuserade jag främst på vad nya vägar och järnvägssatsningar kan ge i form av nya arbetstillfällen. Kjell Strandberg har rätt, det måste till mera. Vi måste ha en ny svensk industripolitik. Den nuvarande (s)-märkta leder enbart till att allt fler företag flyttar ut ur landet.

Det är inte realistiskt att sträva efter ett kostnadsläge för näringslivet i nivå med Indien eller Kina. Men kostnadsläget i relation till produktiviteten måste åtminstone vara bland de bästa i Europa. Om inte kommer vi att få se allt fler företag flytta sin verksamhet till andra länder.

En konkret åtgärd är sänkta arbetsgivaravgifter. Särskilt för de mindre företagen skulle detta betyda mycket. En annan åtgärd är att ta bort det ökade ekonomiska ansvaret för arbetsgivarna vid sjukskrivningar. En tredje åtgärd är sänkta inkomstskatter med minskade marginaleffekter.

Det måste löna sig att arbeta, krävde redan dåvarande folkpartiledaren Bertil Ohlin på 1950-talet. Kravet har kanske ännu högre aktualitet i dag.

Alltför många goda idéer stannar vid en god idé. Det fattas riskkapital. Här måste nya alternativ tas fram. När det gäller förmögenhetsskatten så är Sverige verkligen landet annorlunda. Här betalas förmögenhetsskatt av människor med lite besparingar eller en villa de bor i medan de verkligt rika slipper skatten.

Annat som kan bli bättre är utbildningen där våra ungdomar alltför ofta lämnar skolan utan de kunskaper som krävs. En annan brist är att skolan inte i tillräcklig utsträckning kan förse näringslivet med medarbetare med den inriktning på utbildningen som krävs. Med tillgång till rätt utbildad personal skulle många svenska företag kunna växa och arbetslösheten därmed att minska.

Kjell Strandberg har självfallet också rätt i att det är ingen lösning att som nu är aktuellt tvångsflytta hela eller delar av myndigheter från Stockholm till andra delar av landet.

Men han har fel när han hävdar att satsningar på järnvägen och nya vägar inte ger långsiktigt nya jobb. Jag lovar att en färdigställd Västerled från Hacksta med anslutning till E 18 och riksväg 66/Norrleden kommer att ge hundratals, ja kanske tusen nya jobb i Västerås.

Bengt-Åke Nilsson, fp, gruppledare och vice ordförande i Västerås stads kommunstyrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons