Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya jobb genom ökad turism

Annons

Just nu nagelfars socialdemokraternas nya löften och förslag för att komma till rätta med arbetslösheten. Regeringens trovärdighet gentemot svenska folket haltar en hel del eftersom åtgärder från regeringens sida lyst med sin frånvaro så länge. Det är så uppenbart att regeringen laddar med åtgärder nu när man närmar sig ett val. Det verkar handla om att få ha kvar makten, inte att skapa förutsättningar för riktiga jobb! Detta duger inte!

Vi kristdemokrater anser att det går att skapa förutsättningar för nya verksamheter som inte går att flytta utomlands och som ändå ger utländsk valuta till landet!

I år är det en vanlig svensk sommar med omväxlande sol och regn och en temperatur på omkring 20 grader, ett väder som kan tilltala många som inte söker de heta badstränderna söderut. Men vad gör vi i Sverige för att marknadsföra vårt vackra land? Alldeles för lite.

Vi omsätter bara hälften så mycket per capita inom besöksnäringen jämfört med EU-snittet. Vi är sämst i Norden på att marknadsföra oss som turistland!

Sverige har goda förutsättningar att öka sin andel av den internationella turismen. Nya riktiga jobb inom besöksnäringarna som samtidigt lockar utländska besökare att spendera sina semesterslantar i Sverige, kan det bli bättre? Detta kan i sin tur leda till nya affärskontakter, kulturellt utbyte och en ökad förståelse människor emellan.

Vårt län hör inte till de mest framgångsrika när det gäller turism. Just nu är vi inne i en period av nödvändig omstrukturering av länets turistorganisation.Vi tror mycket på ett ökat samarbete med branscherna själva och att hitta nya nischer och "paket" där Västerås flygplats har stor betydelse.

När regeringen beräknar stöden till de små flygplatserna tar man bort turisterna i underlaget vilket slår hårt mot bland annat Västerås flygplats. Bra kommunikationer betyder mycket för både företag och enskilda och har stor betydelse för turistnäringarna. Socialdemokraterna har sedan länge underlåtit att satsa på infrastrukturen i landet med följden att många vägar i glesbygden inte är farbara samtidigt som större städer har fått trafikinfarkter.

I kristdemokraternas riksdagsbudget ligger ett dubbelt så stort anslag (200 miljoner kronor) till att marknadsföra Sverige utomlands än vad regeringen har. Vi har också konkreta mål tillsammans med övriga partier i Allians för Sverige: "Antalet utländska turister med minst en övernattning i Sverige ska till 2010 öka med 25 procent och de ska i genomsnitt spendera 500 kronor mer per dag."

Turistnäringen har liksom alla andra näringar ett stort behov av förbättrade attityder till företagande, sänkta skatter och enklare regler. Man är i behov av riskkapital precis som många andra företag. Därför behövs ett riskkapitalavdrag. Ett etableringskonto är särskilt viktigt för denna näring.

Att som regeringen nu gör, slänga in ett tvåårigt "försök" med sänkt arbetsgivaravgift för den som anställer någon i ett enmansföretag är ett osäkert kort för företagare med små marginaler.

Det är företagandet som måste stöttas i det här landet. Turistnäringen är en framtidsbransch. Utländska turister känner sig trygga i Sverige. Men ska vi nöja oss med att andra länder gör filmer i Sverige som bland annat tyskarna nu gör. Vi tackar för denna gratisreklam men det räcker inte.

Gunnar Roos

Elisabet Fridén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons