Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya landstingsmajoriteten godkände Hebyavtalet

Annons

Den nya majoriteten har själva godkänt avtalet med Uppsala om Heby kommun, hävdar Glenn Andersson s), före detta ordförande landstingsstyrelsen.

Nej, så gick det inte alls till, Magnus Edlund (m), Torsten Källberg (fp), Birgitta Andersson (c), Ingvar Nordén (kd) och Thomas Wihman (mp). Den beskrivning som ni gör den 5 december om hur avtalet om övergångskostnader mellan Västmanlands och Uppsala läns landsting kom till är inte riktig.

Så här var det:

Innan beslutet om Hebys länsbytesansökan skulle behandlas av regeringen gjorde Kammarkollegiet en utredning. Denna gång instämde kollegiet i Landstinget Västmanlands synpunkter och medgav att vissa övergångskostnader uppkommer för landstinget i samband med länsbytet och att Uppsala läns landsting skulle stå för detta. Landstinget i Uppsala län sa bestämt nej till att betala.

Regeringen tillsatte då två förhandlingsmän, landshövdingarna Björck och Svegfors, för att tillsammans med dåvarande landstingsstyrelseordförandena i de båda landstingen lösa frågan om ersättningen. Förslag till lösning blev att Uppsala läns landsting ersätter Västmanland med totalt 115 miljoner kronor (60 miljoner år 2007, 25 miljoner år 2008 samt avstår 30 miljoner i pensionskostnader). Detta skulle sedan slutföras i ett avtal mellan landstingen.

Denna avtalslösning behandlades i en gemensam styrgrupp som tillsatts mellan landstingen och som bestod av respektive landstingsstyrelsepresidier. Där ingick Torsten Källberg (fp). Styrgruppen sammanträdde flera gånger då avtalsförslaget diskuterades.

Torsten Källberg struntade dock i att delta i dessa möten. När Källberg i inlägget i VLT påstår att oppositionen inte fått någon insyn eller information så talar han inte sanning. Om han deltagit i sammanträdena hade han och oppositionen haft alla möjligheter att påverka avtalet.

Den borgerliga alliansen kunde också om de hade velat, ta över frågan, eftersom det några veckor senare blev majoritetsskifte i landstinget, och förhandla om avtalet med Uppsala läns landstings nya borgerliga majoritet.

Men det gjorde inte den nya borgerliga majoriteten utan valde istället att låta frågan avgöras av landstingsstyrelsen i oktober.

Landstingsstyrelsen i Västmanland godkände enhälligt avtalet i oktober 2006. Skribenterna har således varit med och godkänt ett avtal som man i debattinlägget kallar för ett misslyckande.

Glenn Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons