Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya Perspektiv: Musikpolitik föråldrad och eftersläpande

Mikael Damsgaard (m), ordförande i kultur- idrotts- och fritidsnämnden, kommenterar den 10 juli mina kritiska synpunkter på kommunens bidrag till Perspectivesfestivalen 2009. Han efterlyser en saklig diskussion om kommunens kulturpolitik, men själv undviker han noggrant sakfrågorna.

Annons

Han upprepar nämndens beslut och menar, föga förvånande, att detta är rimligt. Men det känner vi ju redan till.

Den stora och grundläggande fråga jag tar upp i min ursprungliga artikel den 1 juli gäller vilken typ av musik samhället bör stödja. I dag går nästan hela samhällets ekonomiska stöd, i Västerås och annorstädes, till de stora orkestrarna: symfoniorkestrar och sinfoniettor. Dessa har till övervägande delen en mycket traditionell repertoar och en minskande och åldrande publik. Denna politik bygger på en föråldrad estetik enligt vilken den klassiska västerländska musiken, speciellt den äldre, är den överlägsna musiken, som representerar något slags eviga värden.

Utvecklingen har emellertid lämnat dessa uppfattningar bakom sig. I dag sker den musikaliska förnyelsen till försvinnande liten del inom de stora och kostsamma orkestrarna och den klassiska västerländska traditionen. En stor del av den nya och spännande musiken har sina rötter i vad som tidigare betecknades som populärmusik: jazz, rock, pop... Korsbefruktningar sker mellan vad som tidigare var olika genrer, bland annat den klassiska. Den nya elektroniska tekniken har inte bara vidgat, utan revolutionerat musikens ljudlandskap. Och den musik som görs här är tekniskt och musikaliskt minst lika avancerad som den som görs och gjorts inom den klassiska traditionen.

Men samhällets musikpolitik består. I de kulturpolitiska riktlinjer den borgerliga kommunledningen i Västerås utfärdat nämns inte ett ord om nyskapande och förnyelse, däremot betonas kulturarvet. Borde det inte i stället vara självklart att samhället i första hand stödjer utveckling och förnyelse, inte upprepningar och omtagningar?

I praktiken yttrar sig den föråldrade och eftersläpande musikpolitiken i förhållandevis små bidrag till den nya musiken, till exempel Perspectivesfestivalen. Och detta trots att denna givit Västerås något som kommunledningen vanligtvis är mycket angelägen om, nämligen nationell och internationell positiv publicitet och annan uppmärksamhet.

Min fråga om det funnits något kulturevenemang i Västerås som kommit i närheten av denna publicitet, och vilket detta i så fall är, lämnar Mikael Damsgaard obesvarad. Och några andra, i sammanhanget intressanta sakfrågor berör han inte heller. Han bara upprepar det vi redan känner till.

"Vi efterlyser saklighet", sa Bill.

"Saklighet var ordet", sa Bull.

Lennart Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons