Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya postadresser i Surahammar

Annons

De nya postadresserna eller som myndigheterna säger belägenhetsadresserna har skapat fler problem än lösningar samtidigt som risken finns att gamla gård- och bynamn kommer att glömmas bort om inget görs.

Sveriges hembygdsförbund, SHF, har 1 900 hembygdsföreningar med 450 000 medlemmar. Kravet från SHF är att bevara alla gamla by- och gårdnamn på landsbygden och att de skall ingå i postadressen. Finns namnet med på Lantmäteriets kartor torde ingen mer diskussion behövas. Nyuppförda byggnader skall få namn efter ortens namnsed och ortsbefolkningens önskan.Postadressen skall inte kompletteras med nyuppfunna belägenhetsadresser. Gård- och bynamn-en skall få ett tilläggsnamn eller sockennamn om risk för missförstånd finns.

De nya belägenhetsadresserna har kommit till för att säkerställa folk- och bostadsräkning och inget annat. Belägenhetsadressen kan frikopplas helt från postens adress. Posten och Räddningsverket har aldrig ställt några krav på helt nya adresser. Ny teknik har möjliggjort för räddningstjänsten att spåra telefonsamtal geografiskt och nästa år går det även att pejla mobila telefoner. Med en GPS-navigator är det sen lätt att hitta.

Räddningstjänsten är i dag tvingad att ha korsregister mellan gamla namn och de nya post-adresserna. Brinner det i Väsby 27 som det heter enligt myndigheterna och brandkåren larmas till Herrkvarn som är samma plats som Väsby 27 kan det annars bli problem.

I alltför många fall har det visat sig, att de nya postadresserna har försenat insatserna. För besökare till den nya postadressen kan det vara näst intill omöjligt att hitta. Besökaren kan inte fråga ortsbefolkningen var Väsby 27 ligger då de inte vet att besökaren menar Herrkvarn och på kartan står det Herrkvarn och inte myndighetens påhittade namn Väsby 27.

Under 2005 avslogs en borgerlig motion till riksdagen om att stoppa införandet av påhittade belägenhetsadresser samt att uppmana kommunerna att följa namnskyddet i fornminnes- lagen. Nu kommer vi att få en ny regering och då kommer troligen en översyn av lagen att göras och allt att återgå till den gamla ordningen.

Kommunala beslutsfattare uppmanas att studera lagen och dess tillägg där ortnamnet i princip har samma lagliga skydd som fornlämningar i kulturminnes-lagen. Läs även "God ortnamnssed" (SSN 1103-0054) Lantmäteriet i Gävle samt SHFs skrift "Ortnamnen vid fastställandet av belägenhetsadresser inom kommunerna" skriven av Ivar Högström från Sveriges hembygdsförbund gunna@relis.se eller 08-34 55 11 eller kansli @ hembygd.se .

Göran Furuland

Henrik Axiö

Gunnar Björklund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons