Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya Rocklunda ett fantastiskt lyft för hela Västerås

Annons

Kommunens planer på att sälja Rocklunda till bolaget Arosmotet AB med P O Pettersson och Fredrik Svensson i spetsen blir ett fantastiskt lyft för hela Västerås. "Nya Rocklunda" blir Sveriges i särklass förnämsta idrotts-område med nya och moderniserade anläggningar för alla de stora lagidrotterna och andra idrotter inklusive en central ridanläggning samlade på ett om-råde. Det skapas också unika möjligheter för utställningar, mässor och stora underhållningsevenemang. Antalet besökare på Rocklunda kommer att uppgå till minst 2 miljoner per år med aktiviteter året runt.

Idrotten får genom försäljningen bland annat följande nysatsningar på Rocklunda, som inte hade varit möjliga i nuvarande ekonomiska läge med brist på medel för investeringar och utökade driftskostnader:

* Tak över bandyplan med ny bottenplatta för att möjliggöra andra evenemang i hallen.

* Nytt fotbollsstadion på nu-varande Hakonplan.

* Färdigställande av Rocklundahallen med nya entréer.

* Flytt av Hakonplan med nya omklädningsrum.

* Nya omklädningsrum i Västeråshallen.

* Ny konstgräsplan.

* Tak på "uterinken".

* Ny restaurang för alla besökare på Rocklunda.

* Nya interna gator och p-platser.

* Nya rondeller på Vasagatan.

Investeringarna kommer att ske under 2-3 år med start av bandyhallen, som beräknas stå klar till seriepremiären 2007. Bandyhallen är ett måste, inte minst för ungdomarna, om Västerås ska hålla sig kvar på toppen i framtiden. Vi ser den positiva effekt som en inomhushall har haft för bandyn i Edsbyn. Hallen kan då användas för bandy redan från den 15 augusti. Denna inomhushall kan också utnyttjas för många andra aktiviteter på "icke" bandytider, till exempel ryttartävlingar, motorevenemang, mässor, utställningar, konserter, melodifestivalen (!) med plats för cirka 10000 åskådare.

Med denna försäljning löser man också på ett utmräkt sätt den segslitna frågan var ett nytt fotbollsstadion ska lokaliseras. Denna anläggning med konstgräs kan då utnyttjas på ett helt annat sätt än Arosvallen för både matcher och träningar och ger både aktiva, publik och media en modern arena. Dessutom kan det bli ytterligare en plan med konstgräs. Ishockeyn och idrotterna i Västeråshallen får också bättre resurser.

Med denna unika och fantastiska satsning på att utveckla Rocklunda finns det återigen förutsättningar för att Västerås blir landets ledande idrottsstad, som på 1990-talet, med elitlag i alla de stora lagidrotterna. Det skapas också möjligheter för andra sporter att visa upp sig med publika evenemang till exempel i den nya bandyhallen.

Nya Rocklunda har även stora förutsättningar att bli en mötesplats för alla västeråsare att besöka mässor, utställningar och underhållningsevenemang. Västerås saknar i dag en bra arena för dessa större publikdragande aktiviteter. Ett marknadsförings- och evenemangsbolag som ägs gemensamt av bandyn, fotbollen, ishockeyn och handbollen kan genom dessa arrangemang skapa nya intäktsmöjligheter för klubbarna. Det blir fantastiska lokaler och ytor på ett sammanhållet område med den nya bandyhallen och fotbolls- stadion tillsammans med nu-varande hallar.

Styrelsen i Västerås Idrottsallians anser att försäljningen av Rocklunda och de nya investeringarna är det bästa som har hänt Västeråsidrotten på många år. Vi tycker att det är fantastiskt med denna samverkan mellan kommunen och näringslivet, och att man har både visioner och handlingskraft att satsa på framtiden och skapa möjligheter för idrotten att utvecklas i många år framåt.

Vi hoppas på stor politisk enighet, när beslutet ska tas i maj, och att alla västeråsare ser detta som en utmärkt och unik möjlighet att satsa för framtiden. Det går inte att leva på gamla meriter, för då blir man förbisprungen. Tillkomsten av Nya Rocklunda påminner om Konserthusets tillkomst, och de flesta håller nog med om att detta blev ett lyckosamt beslut i samverkan mellan kommunen och näringslivet.

Nya Rocklunda blir således ett oerhört lyft inte bara för idrotten utan för hela Västerås. Övriga kommuner och alla som passerar Rocklunda på E18 kommer att kasta avundsjuka blickar på Västerås och dess duktiga och framsynta politiker och näringslivsfolk. Vi ser fram mot ett positivt och enigt beslut i kommunfullmäktige!

Christer Brostedt

Maurice Andersson

Tommy Andersson

Jan Carlsson

Karl-Erik Eckemark

Birger Jonsson

Per Sundström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons