Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya turer kring kvarteret Flygaren?

Annons

Strax före jul upphävde länsstyrelsen den omtvistade detaljplanen för kvarteret Flygaren vid Väderleksgatan. En detaljplan som trots ett kompakt motstånd från de kringboende antagits i byggnadsnämnden av socialdemokraterna och vänsterpartiet. Men för den maktfullkomliga majoriteten, socialdemokraterna och vänsterpartiet, spelade de kringboendes protester ingen roll. Av ideologiska skäl antogs en plan, som skulle göra det möjligt att bygga flerbostadshus på barnens fotbollsplaner. Samrådet som hållits kring detaljplanen blev ett spel för galleriet då inkomna synpunkter och förslag inte beaktades.

Att detaljplanen skulle komma att överklagas var väntat. Men att länsstyrelsen skulle riva upp beslutet på formell grund kom säkert som en överraskning. Och den formella grunden är att en detaljplan, som är av stor vikt och allmänt intresse, inte kan antas av byggnadsnämnden utan måste antas av kommunfullmäktige.

Detaljplanen måste nu upp för beslut i kommunfullmäktige. Socialdemokraterna får då offentligt motivera varför de vill bygga bostäder på barnens fotbollsplaner. De får också förklara varför de struntar i alla konstruktiva synpunkter och förslag från de kringboende. Vi får nog höra andra argument än under byggnadsnämndens slutna överläggningar. Ingen upprepar väl att här ska byggas oavsett vad de kringboende tycker.

Men kommunfullmäktige tar snart beslut om en ny, mindre flygbullerzonen runt Västerås flygplats, som gör det möjligt att bygga bostäder öster om Talltorp. Det är ett bra läge för bland annat de aktuella flerbostadshusen men även för andra bostäder. Planerna på flerbostadshus på barnens fotbollsplaner bör därför skrinläggas omgående.

Men klarar socialdemokraterna att tänka om? Eller kommer den för Hamre- och Talltorpsborna så förhatliga detaljplanen med flerbostadshus på barnens fotbollsplaner att antas av kommunfullmäktige med en rösts övervikt, som är socialdemokraternas och vänsterpartiets nuvarande övertag.

Vi moderater kommer tillsammans med övriga i oppositionen att arbeta för att ett eventuellt beslut rivs upp. Vi anser att man ska vara mycket restriktiv med att bygga på idrottsplaner och etablerade grönytor. Samråd får heller inte vara ett spel för galleriet som i kvarteret Flygaren utan synpunkter och förslag från kringboende ska självklart beaktas.

Claes Kugelberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons