Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya visioner krävs i landstinget

Annons

De senaste dagarnas rapporter om landstinget visar att det är en organisation i kris. Medarbetarna är missbelåtna och cheferna protesterar. Att ta till en åtgärd som att inte ta in vikarier vid sjukdom vid ambulansen visar bara på brist på ledning och initiativkraft.

Det gäller för den nya majoriteten att se landstinget från ett nytt sätt och inte acceptera det system som socialdemokraterna byggt upp tillsammans med nuvarande chefstjänstemän. Det behövs rokader och nya tag för att lyckas. Nu krävs det ledarskap utöver det vanliga. Jag har dessutom genom en olycka under förra året fått anledning att jämföra den offentliga vården med den privata eftersom jag utnyttjat både och.

Med erfarenhet från 20 års organisation ledning och egen olycka vill jag ge följande konkreta råd till landstingets ledning:

Outsourca landstingets egna primärvårdskliniker! De svarar i alla fall inte på telefon - jag har försökt många gånger - när man ringer. Landstinget i Örebro har outsourcat Vivalla primärläkarmottagning till de läkare som redan arbetade på plats. Genom att göra detta har antalet läkarbesök ökat med 18 procent! Slutsatsen måste bli att landstinget inte skall driva några primärvårdsenheter.

Samma sak gäller folktandvården och tandregleringen. Stockholms läns landsting har infört ett system med tandvårdscheckar med bestämda priser och det har gjort att landstinget numera bara har två kliniker kvar - som fortfarande går med förlust - de övriga är nedlagda till förmån för privata alternativ som kan producera tandreglering till konkurrensutsatta priser.

Det klagas mycket på att schemaläggningen inte fungerar med de nya EU-direktiven. I all annan 24-timmarsverksamhet har man kunnat lösa problemet. Jag har personligen lagt scheman i dygnet-runt-verksamhet 365 dagar per år och löst detta utan att överträda reglerna. När jag var intagen vid lasarettets ortopedavdelning upptäckte jag att kliniken hade dubbel personal när det som minst behövdes genom ett långt överlapp på eftermiddagen. Nytt schema kräver dock mod, men jag kan lösa det.

Öppna operationssalarna för egna initiativ! Västerås operationssalar står tomma nästan 15 timmar per dygn och ännu fler timmar på helgerna. Enligt uppgift står de också tomma på fredagar i Köping. För att inte tala om operationssalarna i Fagersta som inte alls används. Låna ut dem gratis till läkarteam eftersom skattebetalarna redan betalat för dessa investeringar. I dag måste västeråsläkare åka till andra landsting för att få operera effektivt trots de tomma operationssalarna i Västmanland.

Se över den interna organisationen! Självklart kan det inte vara meningen att en klinikchef skall behöva skriva ut recept till mig personligen för att hans organisation inte fungerar, vilket hände för mig i somras - dock uppskattade jag det mycket. Det visar på att det inte fungerar. Att dessutom ringa till ortopedkliniken kräver ett stort tålamod och att man mer eller mindre behöver ta ledigt från jobbet eftersom de har begränsad telefontid. Skiftbemanna telefonmottagningen i stället.

Vad gäller nya byggnader för lasarettet är detta bara ett sätt att försöka fokusera på en fråga som inte ger någon bättre vård. Lägg ner projektet att bygga nytt. Vi har ändå inte råd. Se först till att få det att fungera inom befintliga byggnader. Jag opererades för några veckor sedan i en byggnad som var minst hundra år gammal, med andra patienter, bara avskilda vid intaget från mig med ett enkelt tygstycke. Från att jag kom in i bygganden till att jag sov, klar för operation, tog det 45 minuter! Detta var en planerad operation genomförd av läkare som vill operera i Västerås, Köping eller Fagersta men inte får det eftersom ledningen från landstinget inte har några nya visioner för en ny landstingspolitik.

Jag har lämnat ett antal förslag på hur man kan gå vidare. De klinikchefer och andra berörda som skrivit till Magnus Edlund har säkert många fler förslag. Ta tag i frågan och gör något bra av alla idéer. En ny regering i landstinget måste göra det på ett nytt sätt.

@Byline - endast namn:Tomas Salzmann

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons