Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nystart med Jobbcentrum

Annons

Folkpartiet och Västeråsalliansen tar arbetsmarknadsfrågorna på allvar. Att Västerås har en högre arbetslöshet än riksnivån och att vi har fler i försörjningsstöd än riksgenomsnittet är oroande.

Vi vill skapa förutsättningar för företagen att etablera sig i Västerås, men också erbjuda en verksamhet som kan bidra till att människor kan avbryta sitt bidragsberoende och gå över till en egen försörjning. Glädjande nog får vi nu också draghjälp av en konjunktur som gör att möjligheterna till jobb är bättre än på länge. Orsakerna bakom behovet av försörjningsstöd varierar, och i vissa fall saknas förutsättningarna att direkt gå tillbaka till arbetslivet. Men de som kan arbeta eller studera ska ges bra förutsättningar för detta. Sedan i måndags är Jobbcentrum igång, alla mottagare av försörjningsstöd hänvisas dit och där deltar man i heldagsverksamhet. Det individuella stödet är viktigt i detta sammanhang för att bedöma vilka insatser som krävs för att kunna gå vidare och korta vägen till ett eget arbete med egen försörjning.

Det är viktigt att verksamheten är en heldagsverksamhet och att den enskilde med stöd av Jobbcentrums personal gör allt för att komma ut ur bidragsberoendet. Den som väjer att inte delta i verksamheten kan få sitt försörjningsstöd indraget. Att vägleda och matcha blir viktiga delar i Jobbcentrums verksamhet och jobbsökeri med individuella planer är några inslag som ska underlätta att företag och branscher kan träffa den arbetskraft som de efterfrågar.

Insatserna anpassas till den enskilde och handlar om allt från yrkeskurser, jobbsökarkurser till rehabilitering. Vi vill bidra till att människor får makten över sitt eget liv. Flertalet i utanförskapet drömmer om ett arbete med egen lön. Skillnaden mellan att leva på försörjningsstöd och att ha en lön är stor, vi blundar inte för den arbetslöshet som finns och kommer att göra vad vi kan för att få fler människor i arbete. Satsningen på Jobbcentrum är en del av detta.

Bengt-Åke Nilsson (fp)

Roger Haddad (fp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons