Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oansvarigt att inte försöka samordna länssjukhusen

Annons

Klinikchefen Lennart Edmark och narkosläkaren Mats Enlund, verksamma på Centrallasarettets operationsklinik, ställde en rad frågor till mig med anledning av förslaget att "slå ihop" Centrallasarettet i Västerås och Mälarsjukhuset i Eskilstuna (VLT den 4 december).

Jag är ordförande i den mellan landstingen gemensamma nämnd, DU-nämnden, som sedan flera år arbetat med att förstärka samarbetet mellan de två länssjukhusen. Samma nämnd som nu lanserar förslaget att bilda ett kommunalförbund som "tar över" driften av sjukhusen. Jag utgår ifrån att det är därför de adresserar sina frågor och resonemang till mig. Jag koncentrerar mig på grundfrågan; varför?

Västmanland har efter Hebyflykten blivit ett av landets minsta landsting. Landstinget Sörmland är inte mycket större. Tillsammans kan vi fördubbla våra möjligheter att klara de ekonomiska utmaningar som den medicintekniska utvecklingen ställer oss inför.

Vi får också ett bättre läge i en hårdnande konkurrens om specialister. Ett befolkningsunderlag på runt en halv miljon invånare ger på ett helt annat sätt den så kallade kritiska massa som vissa smala specialiteter kräver. Att inte också försöka samordna verksamheten vid två närmast identiska länssjukhus som bara ligger fyra mil från varandra vore oansvarigt.

Från politiskt håll, samt bland de inom sjukhusledningen som satt sig in i frågan, ser vi detta som en förutsättning för att kunna fortsätta att erbjuda såväl västmanlänningar som sörmlänningar länssjukvårdens specialistinsatser på hyggligt nära håll. Det är också en garanti för att det fortsatt kommer att finnas intressanta jobb för vår vårdpersonal. Sammanslagningen är inget besparingsförslag - den är enda sättet att med bibehållen kvalitet hantera förväntade kostnadsökningar.

Torsten Källberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons