Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obegripligmiljöpolitik

Annons

Under de senaste åren har enligt min mening Sveriges miljöpolitik blivit allt mera obegriplig och inkonsekvent. Mycket talar för att den är en produkt av regeringens ständiga kompromisser med de irrationella stödpartierna. Här har tydligen regeringens syfte varit att till varje pris sitta kvar i regeringsställning, kosta vad det kosta vill för medborgarna i Sverige. Låt oss titta på några exempel.

1. När det gäller energiförsörjningen vet man inte på vilket ben man skall stå, men med hög röst förkunnar man att Sverige inom några år skall vara oberoende av oljan. Och hur ser vägen dit ut? Jo, avveckla kärnkraften, bestäm att torv inte är ett förnyelsebart bränsle, lägg miljöavgifter på den småskaliga vattenkraften, förbjud utbyggnad av vattenkraft i de flesta älvarna och satsa på vindkraft, som i allmänhet producerar minst när energin behövs som bäst. Och, naturligtvis, skall vi klamra oss fast vid hoppet om att något revolutionerande kommer att hända på energiområdet inom den närmaste tiden (2006-2010?).

På bilsidan satsar man på att tvinga mackägare att installera biopumpar, så att vi kan driva våra bilar med etanol eller biogas. Etanolen importerar vi från Brasilien med hjälp av oljedrivna miljöbovar i form av tankfartyg. Biogasen framställs i dag i så små kvantiteter att vi får vara tacksamma att inte fler biogasbilar säljs. Enligt regeringen och stödpartierna är detta en bra väg mot avskaffandet av oljeberoendet. Var finns konsekvensen utom i ett fortsatt regeringsinnehav?

2. En annan kedja av konsekvenser för miljön utgörs av den trängselskatt som skall införas, nota bene på prov, samtidigt som pendlingstrafiken till och från Stockholm mer eller mindre har havererat. Och de pengar som behövs för att rusta upp denna används till att bygga Botniabanan, en utbyggnad som egentligen ingen utom miljöpartiet vill ha. Är det någon som tror på en framgång?

Per Hedfors

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons