Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ojämlik handel en fara i centrum

Annons

En välbehövlig debatt om parkeringsavgifterna i centrum har blommat upp. Detta med anledning av att Cityhandlarna nu ansett det nödvändigt att ha söndagsöppna butiker för att kunna ta upp konkurrensen med den externa handeln.

Kristdemokraterna, som förra våren motionerade om att under lördagar införa fri parkering med hjälp av p-skiva, har under lång tid förstått vart det bär hän med en allt större externhandel. När frågan ventilerades i VLT våren 2004 var Åke Hillmans och Ulla Perssons inställning att "Cityhandeln får klara sig på egna meriter". Ulla Perssons kommentar i måndagens tidning är fortfarande lika fantasilös.

Det intressanta är att hennes partikamrater när de slipper partipiskan röstar i enlighet med kristdemokraternas motion.

Vår motion om att införa p-skiva i centrum på lördagarna skrev vi som ett led i att bevara ett levande centrum dit människor vill åka för att uppleva en trevlig stadsmiljö. Utbudet av affärer och stånd skall locka till handel och caféer och restauranger besökas för en stunds samvaro, avkoppling och njutning. Det verkar inte som om Ulla Persson och Mats Ericsson har förstått allvaret i ett utarmat centrum. Om folk inte handlar där får vi snart stängda butiker och sedan kan det snabbt gå utför ...

Åk till Uddevalla, som jag besöker under semesterveckorna varje år. Torps köpcentrum utanför staden har ett myllrande folkliv och välfyllda parkeringsplatser trots enorma parkeringsytor. Sedan systembolag, apotek och kassaservice också tillkommit finns så gott som allt man kan önska sig i detta köpcentrum. Inne i Uddevalla ligger gågatan fridfull och stilla trots att det är högsäsong för turistlivet!

Vi kristdemokrater säger inte nej till externa etableringar men det kräver faktiskt att man som ansvariga politiker är villiga att i samarbete med Cityhandeln försöka hitta bra lösningar som stöd för handeln i centrum. Gatuombyggnader och öppnande av Domkyrkoesplanaden är inga universallösningar på problemen. I samband med motionsbehandlingen i fullmäktige föreslog vi i oppositionen att man skulle ta ett helhetsgrepp i parkeringsfrågan i ett försök att komma överens, men det var man inte intresserad av från den politiska ledningen.

Söndagshandel är mer som ett "härtill är vi nödda och tvungna". Det är väl ändå på lördagar som centrum ska myllra av folkliv och kommersen och tillgängligheten vara som störst? Ta näringsidkarnas utsträckta hand!

Elisabet Fridén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons