Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öka andelen ägda bostäder i Västerås

Annons

Det måste bli lättare att äga sin bostad. En bra bostadspolitik i problemtyngda områden är en politik som ger människor stora möjligheter att påverka såväl boendemiljö som boendekostnader.

Att äga sin bostad är den rakaste och enklaste vägen dit. Det skapar dessutom en vilja att aktivt verka för en förbättring av hela bostadsområdets villkor. Därför vill vi genomföra en radikal spridning av ägandet i våra flerfamiljshusområden och hyreshusområden genom att underlätta bildandet av bostadsrättsföreningar och införa en ny och rakare ägandeform, ägarlägenheter. För det återstående hyresrättsbeståndet vill vi underlätta självförvaltningsmöjligheter kopplade till sänkta hyror.

När man talar om folk i miljonprogrammets bostäder, exempelvis invandrare så möter man två sorters människor: de som talar till folk och de som talar med folk. Beroende på detta formulerar man olika lösningar på det politiska problemet om ägande respektive inte ägande. Den första gruppen karaktäriserar bland annat socialdemokrater som inte tror att de som bor i hyreshusområde kan ta ansvar och äga, åtminstone inte fullt ut.

De som talar med folk vet att folk i hyreshusområden kan äga och ta ansvar om chansen ges. Detta är den grundläggande tanken i liberal och folkpartistisk politik. Folk kan och vill äga. Det ska finnas en frihet även i flerfamiljshusområden, och de som bor där skall kontrollera sig själva, det vill säga få egenmakt och då är ägandet en viktig del i detta.

Vi föreslår att en plan upprättas i Västerås för hur ett ökat enskilt ägande av bostäder kan möjliggöras i till exempel Bäckby, Södra Vallby, Pettersberg, Hammarby och Råby. Målet borde vara att minst 25 procent av bostadsbeståndet i nämnda stadsdelar skall var överfört i enskilt ägande under slutet av 2006.

Roger Haddad

Karl-Erik Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons